Speelgoed voor de jongste leerlingen van Mwendo Primary School

posted in: Uncategorized | 0

 

This post can here be read in English.

 

Het is een gegeven dat ieder kind, waar ook ter wereld, dol is op speelgoed. Aangezien kinderen spelenderwijs heel gemakkelijk leren is het belang van speelgoed in de ontwikkeling van ieder kind groter dan soms wordt gedacht. Zo kan het kinderen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals bijvoorbeeld fijne en grove motoriek, concentratie en geduld, ruimtelijk inzicht, oorzaak-gevolg relaties.

In onze westerse maatschappijen kent het aanbod van speelgoed voor jonge kinderen geen grenzen en is het ook volop beschikbaar bij scholen en kinderdagverblijven. Hoe anders is dat in Oeganda! Beschikken over speelgoed is daar slechts voor een hele kleine groep weggelegd. Vaak zien we kinderen zich vermaken met zelf gemaakt speelgoed, waar ze weliswaar heel blij mee en ook trots op zijn. Van het belang van speelgoed in hun ontwikkeling zijn ze zich niet eens bewust. Bij de overheidsscholen die wij steunen zien wij helaas dat speelgoed voor de leerlingen over het algemeen totaal afwezig is. De belangrijkste oorzaak daarvan is uiteraard het ontbreken van budget om speelgoed aan te schaffen. Erg jammer is ook dat de afgelopen jaren een aantal creatieve vakken volledig uit het lesprogramma is verdwenen. De kinderen krijgen vanaf hun eerste schooldag voor het overgrote deel alleen maar puur schoolse activiteiten, zoals schrijven, lezen, rekenen, etc aangeboden. Vooral voor de jongste kinderen geldt dat zij daar veelal nog niet klaar voor zijn.

Aangezien wij als team van mening zijn dat ook jonge kinderen in ons werkgebied van speelgoed mogen genieten, hebben we besloten om, bij wijze van pilot, de jongste leerlingen van Mwendo Primary School te verrassen met (educatief) speelgoed. Daartoe hadden we allereerst vanuit Nederland een behoorlijke hoeveelheid houten puzzels en kleurplaten meegenomen. In goed overleg met de twee docenten van de jongste klassen hebben we dit aangevuld met o.a. kleurpotloden, springtouwen, ballen en bouwblokken. De beide leerkrachten hadden ook behoefte aan opbergmogelijkheden; derhalve hebben we de materialen aangeboden in twee grote opbergkisten, waarin ook andere (les)materialen kunnen worden opgeborgen.

De leerkrachten gaven ook aan dat ze een draaischommel op het terrein voor de jongste kinderen zeer zouden waarderen. Aangezien ons budget daarvoor ruimte bood hebben we geen moment geaarzeld en de gevraagde draaischommel lokaal laten vervaardigen. Op de dag dat wij de school bezochten om er schoolmaterialen aan alle leerlingen en wasbaar maandverband aan de oudere meisjes uit te reiken hebben we ook het speelgoed geïntroduceerd en de draaischommel laten installeren. Het filmpje hieronder biedt een mooie impressie van het geheel, niet in de laatste plaats van de enorme blijdschap van de leerlingen toen de draaischommel arriveerde. Na plaatsing in een betonnen voet moest het toestel enkele dagen goed drogen alvorens het daadwerkelijk in gebruik genomen kon worden.

 

Foto credits: FOCUS FILMS Kabale

 

De hoofdonderwijzer van de school laat ons weten dat de kinderen elke dag veel plezier beleven aan de draaischommel en al het andere speelgoed dat we hen hebben gebracht.

Voor de uitvoering van onze projecten zijn wij afhankelijk van donaties. Aangezien wij een kleine particuliere stichting met hele korte lijntjes zijn, kunnen wij voortdurend garanderen dat uw donatie goed besteed wordt.

Voor de financiering van dit project gaat onze dank volledig uit naar Stichting E&TAS.

Wilt u helpen? Dat waarderen wij zeer! Op de pagina ‘Hoe u kunt helpen’ op onze website kunt u lezen wat u zoal kunt doen.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

Leave a Reply