30.000 liter regenwateropvang voor Kabirago Primary School

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here if you prefer to read this article in English.

Onlangs hebben we de bouw van drie regenwateropvangsystemen van elk 10.000 liter bij Kabirago Primary School afgerond. Deze school is sinds kort toegevoegd aan de lijst met scholen die we steunen. Eerder hebben we hier ook schoolmaterialen en wasbaar maandverband uitgedeeld. Net als de andere scholen waar we regenwateropvangsystemen hebben aangelegd, ligt deze school afgelegen bovenop de Lake Bunyonyi omringende steile heuvels. Niet alleen de ruim 550 leerlingen van Kabirago Primary School, maar ook de leerlingen van een naastgelegen school, Bavan Preparatory School, en omwonenden van de school hebben profijt van deze investering. In totaal zullen naar schatting 1100 tot 1200 mensen er gebruik van maken.

Tijdens een teambezoek aan de school in augustus 2022 troffen we er één, nog relatief jong, regenwateropvangsysteem van 10.000 liter aan. Het systeem was echter niet meer in gebruik en verkeerde duidelijk in onherstelbare staat. Zo’n slechte staat wordt vaak gezien als resultaat van zowel het gebruik van slechte materialen als een slechte verhouding tussen cement & zand. Doordat er bovendien geen kunststof tank binnenin zat, was het systeem niet meer te repareren. Om ervoor te zorgen dat een regenwateropvangsysteem jarenlang probleemloos gebruikt kan worden, is het gebruik van een goede kwaliteit materialen in combinatie met de juiste verhouding cement & zand essentieel. Bij al onze bouwwerken hebben wij van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation dat hoog in het vaandel staan!

Op de rechterfoto is naast één van de nieuwe regenwateropvangsystemen ook de groene minitank te zien die we tijdens ons teambezoek in augustus 2022 bij de school als enige waterbron (voor de hele school!) aantroffen.

De bouwwerkzaamheden zijn in twee fasen uitgevoerd; het eerste systeem is gebouwd in november 2022, toen de eindejaar vakantie voor de scholen net begonnen was. In februari 2023 zijn ook het tweede en derde systeem aangelegd. In de tussenliggende periode is het eveneens dringend noodzakelijke toiletgebouw bij Burimba Primary School gebouwd, dat net voor de start van het nieuwe schooljaar gereed was.

Bekijk in de onderstaande foto slider een compilatie van dit project:

 

Voor alle drie de tanks was het een zeer uitdagende klus om ze te vervoeren van de stad Kabale naar de afgelegen locatie bovenop de Lake Bunyonyi omliggende heuvels waar Kabirago Primary School zich bevindt. De locatie is alleen bereikbaar via smalle, onverharde wegen die tijdens periodes van hevige regenval erg moeilijk toegankelijk kunnen worden. Onderstaande video spreekt boekdelen!

 

 

Dit verklaart ook waarom de 10.000 liter tanks de grootste zijn die vervoerd kunnen worden naar de schoollocaties waar wij onze hulp bieden. Op scholen waar altijd veel kinderen aanwezig zijn, kiezen er we voor een betere bescherming altijd voor om een kunststof binnentank te gebruiken voor alle regenwateropvangsystemen die we er bouwen.

Zoals te zien is op onderstaande (aanklikbare) foto’s, gemaakt door Nåbååså Criseñt van FOCUS FILMS Kabale, heeft onlangs de officiële ingebruikname van het project plaatsgevonden in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de lokale overheid:

 

 

Onze dank gaat uit naar de drie Nederlandse vermogensfondsen die dit project financieel mogelijk hebben gemaakt. Niet in de laatste plaats bedanken we ook onze constructeur Erasmus Mutana voor zijn professionaliteit en zijn tomeloze inzet!

Ook kunt u ons helpen meer doelen te bereiken door vandaag nog een donatie te doen.

We waarderen elke donatie, hoe klein of groot ook!

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply