Menstruatie-armoede in Oeganda: een ernstig probleem met ernstige gevolgen.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this information in English, please click here.

 

Het is een bekend gegeven dat in Oeganda de schoolparticipatie van meisjes laag is; 80% maakt de basisschool niet af! Het structureel niet kunnen beschikken over maandverband als gevolg van armoede (menstruatie-armoede) speelt hierbij een grote rol.

 

Menstruatie-armoede is een probleem dat meisjes wereldwijd treft, maar zoals onderstaande figuur laat zien, worden vooral meisjes uit lage- en middeninkomenslanden getroffen. In Oeganda meldt zelfs 62% van de meisjes dat ze regelmatig school missen vanwege menstruatie hygiëne issues. Dit cijfer is gebaseerd op een onderzoek dat gedaan is in een stedelijk gebied (Entebbe); op het platteland ligt het cijfer veel hoger.

 

 

In Oeganda bieden de radeloze en kwetsbare meisjes zich, om toch aan maandverband te komen, vaak aan voor seks in ruil daarvoor. Op seks beluste mannen maken daar dankbaar misbruik van, met als triest gevolg dat niet alleen veel meisjes ongewenst zwanger raken, maar ook vaak besmet raken met hiv, met alle trieste gevolgen van dien. De meisjes mogen bovendien vaak niet naar school als ze zwanger zijn. Veel jonge meisjes worden om die reden van school gestuurd en keren niet meer terug. Feit is dat 1 op de 4 meisjes (25%) tussen 15 en 19 jaar al moeder is of zwanger van haar eerste kind. In landen ten zuiden van de Sahara, waartoe Oeganda behoort, lopen jonge meisjes twee keer zoveel kans om hiv te krijgen dan jonge mannen.

Tot de problemen die meisjes in Oeganda ervaren op het gebied van menstruatie behoort in de eerste plaats het gebrek aan toegang tot effectieve menstruatie-artikelen zoals maandverband, tampons, etc. als gevolg van armoede. Ook factoren zoals onvoldoende faciliteiten om zich te verschonen, gebrek aan toegang tot zeep en water en gebrek aan privacy worden genoemd. Daarnaast zorgen ook onvoldoende sociale steun en de aanwezigheid van taboes voor problemen bij de meisjes. De meeste meisjes missen kennis over de puberteit, menstruatie en seksualiteit, simpelweg omdat hun ouders of verzorgers ook niet op de hoogte zijn; dit gebrek aan kennis leidt tot gevolgen zoals schaamte, angst, ongerustheid en radeloosheid. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op het vermogen van meisjes om op school te gedijen en succesvol te zijn.

 

Hoe HWMCO-Nederland & NiCA Foundation hulp biedt

Sinds 2021 voorzien we (schoolgaande) tienermeisjes in ons werkgebied van herbruikbaar maandverband en een stuk zeep, waarbij we ervoor zorgdragen dat zowel meisjes als leerkrachten ook de nodige de informatie krijgen. Daarnaast helpen de regenwateropvangsystemen en toiletgebouwen die we bij scholen bouwen om problemen als  gebrek aan water en privacy op te lossen.

Daar we ons zeer bewust zijn van de ernst van de bestaande problemen, blijven we ons uiteraard inzetten om oplossingen te bieden die meisjes helpen om hun scholing te kunnen afronden en aan een waardige toekomst voor zichzelf te bouwen.

Ook u kunt helpen!

Van elke €5,- die we ontvangen kunnen we één meisje van een setje wasbaar maandverband en een stuk zeep voorzien.

Op onze website kunt u alles lezen over al onze kleine en grote doelen, hoe u kunt doneren en hoe u ook op andere manieren kunt bijdragen.

Elke donatie, ongeacht de hoogte van het bedrag, wordt door ons altijd enorm gewaardeerd!

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply