Bliksemafweer en ondersteuning in voltooiing van gemeenschapsproject voor Mwendo Primary School

posted in: Uncategorized | 0

 

Do you want to read this in English? Please click here.

 

Mwendo Primary School is één van de scholen die zich op een afgelegen locatie op de steile heuvels rond Lake Bunyonyi bevindt en die wij steunen. In 2021 hebben we bij de school regenwateropvang gerealiseerd, we hebben er zowel in 2021 als 2022 schoolmaterialen uitgedeeld, en in 2022 hebben de oudere meisjes wasbaar maandverband ontvangen. In de eerste maanden van 2022 is één van hun schoolgebouwtjes helaas door de bliksem getroffen; dit veroorzaakte uiteraard materiele schade, maar erger was dat 11 van hun nog jonge leerlingen in het ziekenhuis behandeld moesten worden vanwege brandwonden. De schrik zat er goed in. Zowel leerlingen als team waren ontzettend bang dat de tragedie zich zou herhalen. De gebeurtenis toont aan dat bliksemafweer extra belangrijk is voor gebouwen die zich op de bergen bevinden.

 

 

Tijdens eerdere bezoeken aan de school hadden we ook gezien dat er al een poosje hard gewerkt werd aan de bouw van een nieuw en broodnodig extra schoolgebouw met twee klaslokalen. Mensen uit de gemeenschap, ouders en leerkrachten werkten op een geweldige manier samen om dit voor elkaar te krijgen. Ze waren erin geslaagd de stenen te prepareren (in Oeganda is het heel gebruikelijk om stenen te vervaardigen uit een specifiek mengsel van grond en water in zelf geprepareerde tijdelijke ovens) en de muren op te trekken. Uiteindelijk beschikten ze niet over de financiële middelen die ze nodig hadden om een goed dak te bouwen en ook deuren en ramen aan te brengen.  De daarvoor benodigde materialen zijn erg kostbaar.

Gezien de enorme inspanningen van de gemeenschap, ouders en leerkrachten, en de duidelijk aanwezige noodzaak om beide hierboven beschreven problemen op te lossen, hebben we besloten om de nodige fondsen voor dat doel te werven. Met behulp daarvan is de afgelopen weken is het dak gebouwd, zijn er deuren en ramen geplaatst, en zijn er bliksemafleiders op alle drie de gebouwen van de school bliksemafleiders.

Met het nieuwe schooljaar in Oeganda dat over een paar weken van start gaat beschikt Mwendo Primary School nu drie over drie veilige schoolgebouwen!

 

Onze dank gaat naar Stichting Casterenshoeve voor de financiering van zowel de dakconstructie van het nieuwe gebouwtje alsook de bliksemafleiders op alle drie de gebouwen; ook bedanken we Thijs Jan van Hoek voor de financiering van de deuren en ramen.

Niet in de laatste plaats bedanken wij ook de Mwendo gemeenschap, de ouders, en het team voor hun fantastische samenwerking bij het realiseren van dit project, zowel met elkaar als met ons! Hun gezamenlijke inspanningen en hun positieve houding hebben een grote rol gespeeld in ons besluit om te hulp te schieten.

Om onze doelen te bereiken zijn wij volledig afhankelijk van donaties.

Ook jouw bijdrage, hoe klein ook, doet ertoe!
Lees hier meer over hoe je kunt helpen.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

 

Leave a Reply