Ons Speciale Kerstdoel

posted in: Uncategorized | 0

 

This article can here be read in English

 

In september hebben we een bericht, inclusief diverse video’s, gepost over het afbranden van het huis van Francis Ruyumbu (65) en zijn gezin. Hun huis brandde volledig af en het gezin, bestaande uit Francis, zijn vrouw Hope, hun 8 kinderen en 4 kleinkinderen raakte letterlijk al hun bezittingen kwijt.

Gezien het zeer uitzonderlijke karakter van deze diep trieste gebeurtenis (een huis dat afbrandt komt zelden of nooit voor in ons werkgebied), deden wij als stichting een dringende oproep tot donaties. We wilden een gebaar maken om de getroffen familie te helpen hun leven weer op de rails te krijgen.

Sindsdien is er ontzettend veel gebeurd. Waar de familie zich in eerste instantie volkomen hopeloos voelde, heeft het op fantastische wijze bundelen van krachten uit diverse hoeken tot het prachtige resultaat geleid dat de muren van het huis inmiddels zijn herbouwd en ook de basisconstructie voor het nieuwe dak is aangelegd. De familie heeft zelf enorme fysieke arbeid verricht, op die manier alles gegeven wat ze konden om tot dit resultaat te komen. De lokale gemeenschap heeft bijgedragen door belangeloos de handen ineen te slaan, eerst door de restanten van het huis af te breken, vervolgen door de muren te herbouwen en de basis voor het dak te construeren; empathische lokale ondernemers waren bereid een bijdrage te leveren door noodzakelijke materialen aan te bieden met enorme kortingen, soms zelfs gratis. Het bedrag dat wij middels onze stichting hebben kunnen bijdragen (€1000,-)  heeft er, samen met andere financiële bijdragen, toe voor gezorgd dat de tot nu toe benodigde materialen bekostigd konden worden.

Graag wil ik de enorme betekenis van de bijdragen van de lokale gemeenschap en ondernemers benadrukken. Dit gezien het trieste feit dat verreweg de meeste Oegandese families momenteel elke dag keihard moeten vechten voor hun eigen voortbestaan. Covid-maatregelen en lange lockdowns, gevolgd door de oorlog in Rusland en ook nog eens extreme droogte eerder dit jaar, waardoor veel oogsten mislukt zijn, hebben tot een dramatische toename van armoede en honger geleid; een situatie waarvan mijn echtgenoot en ik persoonlijk getuige zijn geweest tijdens ons meest recente verblijf in het land in juli/augustus van dit jaar.

De fotoslider hieronder geeft allereerst de situatie onmiddellijk na de verwoestende brand weer en daarna de huidige situatie:

 

Er is nog veel nodig om de wederopbouw van het huis succesvol af te ronden! Van donaties konden ook enkele dakplaten worden gekocht, maar om het dak volledig te reconstrueren zijn veel meer dakplaten nodig. Ook deuren en ramen moeten natuurlijk geplaatst worden. Dakplaten, deuren en ramen zijn allemaal dure materialen. Hoewel lokale ondernemers, gezien de desastreuze oorzaak van deze situatie, nog steeds bereid zijn om aanzienlijke kortingen te geven, kunnen ze het zich niet veroorloven om dergelijke kostbare materialen gratis aan te bieden. En als de wederopbouw van het huis eenmaal is voltooid, heeft het gezin ook nieuwe meubels nodig. Het vuur heeft immers al hun meubels vernield; letterlijk niets is gespaard gebleven.

Daarom vragen we tijdens deze kerstperiode, een periode van saamhorigheid, compassie en liefde, nogmaals om donaties die zullen bijdragen aan de verdere wederopbouw van het huis van Francis Ruyumba en zijn gezin, en het voorzien in nieuwe meubels. Sinds de brand slapen zij bijvoorbeeld letterlijk elke nacht op de betonnen vloer…Laten we hen met elkaar de zekerheid geven dat ze kerst kunnen vieren met het vooruitzicht dat ze in 2023 hun leven weer volledig kunnen oppakken.

 

Update juli 2023

Onderstaande (klikbare) foto’s zijn gemaakt in juli 2023 toen wij, Marc & Yvonne Verhagen, Francis en Hope Ruyumbu konden bezoeken tijdens onze jaarlijkse Oegandareis. Dankzij onder meer de bijdrage van onze stichting (1.500 euro) is het huis volledig herbouwd en heeft de familie ook het grootste deel van het verbrande meubilair kunnen vervangen. Uit de grond van hun hart bedanken Francis en Hope al onze donateurs die hebben bijgedragen aan dit prachtige eindresultaat!

 

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply