Nieuwe pootaardappelen voor de Batwa op hun weg naar zelfredzaamheid

posted in: Uncategorized | 0

 

This article is here available in English.

 

Onlangs hebben we voor de twee Batwa groepen die in ons werkgebied wonen opnieuw pootaardappelen gekocht die ze voor eigen consumptie kunnen gaan verbouwen. Het gebied is een aantal weken geteisterd door hevige regenval, waardoor het zaaiseizoen later van start is gegaan en we ook later dan gepland de pootaardappelen hebben gekocht.

Een overzicht van voorgaande gebeurtenissen en ontwikkelingen:
De Batwa, vanwege hun kleine lichaamslengte vaak ook Pygmeeën genoemd, behoren tot de oudste overlevende stammen in Afrika.  
Als een stam van jagers en verzamelaars hebben zij meer dan 4.000 jaar in grotten en bomen geleefd, en de bossen gedeeld met de berggorilla’s; totdat zij in 1991, als gevolg van noodzakelijke projecten om de berggorilla tegen uitsterven te beschermen, uit de bossen verjaagd werden en geen toegang meer hadden tot wat altijd hun thuisbasis was geweest. Landloos werden ze aan hun lot overgelaten en gedwongen tot een leven in armoede aan de rand van de maatschappij. Tot op de dag van vandaag hebben de Batwa nauwelijks enige compensatie voor hun verliezen ontvangen. Slechts enkelen van hen is het gelukt nieuwe manieren van overleven te ontwikkelen als pottenbakkers, dansers en entertainers, waarbij ze volledig afhankelijk zijn van toerisme.

Toen het toerisme volledig instortte als gevolg van Covid, bereikten ons signalen dat de twee Batwa groepen, die in ons werkgebied leven letterlijk aan het verhongeren waren. We hebben toen heel snel besloten hen te gaan helpen met noodvoedsel. Gedurende bijna twee jaar hebben we hen maandelijks met een hoeveelheid noodvoedsel gesteund; dat heeft veel levens gered.

Begin dit jaar hebben we, een diepgaand gesprek met hen gehad; daaruit werd duidelijk dat ze, na de extreem zware periode die ze achter de rug hadden, dolgraag zelfvoorzienend wilden worden. Ze wilden niet langer volledig van toerisme afhankelijk zijn om te overleven. Het was een grote wens van hen om zelf over tuingereedschappen te beschikken; dat zou hen mogelijkheden zouden bieden om op kleine schaal voor eigen consumptie gewassen te verbouwen, alsook om op het land van derden werkzaam te zijn en zodoende wat geld te verdienen om in hun dagelijkse behoeften te kunnen voorzien.

In de weken die volgden op dat gesprek hebben we zowel tuingereedschap als pootaardappelen voor hen gekocht, waarmee ze aan de slag zijn gegaan. De resultaten waren zeer positief! Begeleid en geadviseerd door in de directe omgeving wonende aardappelverbouwer Bernard Nzongoza en diens vrouw Deborah, van wie de pootaardappelen hadden gekocht, kon er in juli goed geoogst worden. Ook lukte het de groepen inderdaad om op het land van anderen te mogen werken tegen vergoeding.

Onlangs is onze Oegandese manager Noah met een delegatie van beide groepen, bestaand uit voornamelijk vrouwen, opnieuw naar aardappelverbouwer Bernard Nzongoza getogen om, zoals zij graag wilden, wederom pootaardappelen voor hen te kopen. Met in zijn opslag verschillende maten pootaardappelen aanwezig, adviseerde Bernard de middelgrote; hij legde uit dat het een maat is die met goed resultaat (grote aantallen aardappelen) geplant kan worden op zowel kleine als grote percelen grond.

Zoals genoemd bestond de delegatie van de groepen voornamelijk uit vrouwen. De reden daarvoor was, zoals de vrouwen vertelden, dat de mannen op het land van anderen aan het werk waren. De vrouwen waren zichtbaar verheugd over de eerste stappen die de groepen hadden kunnen maken op hun weg naar zelfredzaamheid. Ze zagen hun toekomst met optimisme tegemoet!

Vergeet niet ook de in ‘Video’s HWMCO-Nederland’ de op dit artikel betrekking hebbende video’s te bekijken.

Uiteraard blijven wij de Batwa groepen volgen op hun weg naar zelfredzaamheid!

 

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply