Wasbaar maandverband voor ruim 150 meisjes.

posted in: Uncategorized | 0

 

This article can also be read in English.

 

Onlangs hebben we ruim 150 meisjes voorzien van wasbaar maandverband, in combinatie met een stuk zeep om het verband ook daadwerkelijk te kunnen wassen.

Begin 2021 zijn we met dit initiatief gestart om het voor meisjes mogelijk te maken ook tijdens hun menstruatie naar school te gaan. In Uganda is de schooldeelname van meisjes laag; 80% maakt de basisschool nooit af en het structureel niet beschikken over maandverband als gevolg van armoede speelt daarbij een grote rol.

Vanwege de prijs ervan hebben we de meisjes vanaf de start van het initiatief een stuk zeep in combinatie met het wasbare maandverband verstrekt; sinds begin dit jaar is de prijs van zeep zelfs verdriedubbeld (!) als gevolg van Putin’s oorlog. Daardoor kunnen heel veel Oegandezen zich zeep zelfs nauwelijks of niet meer veroorloven.

Met ons team hebben we het wasbare maandverband op drie verschillende locaties verstrekt: 1) Kabirago Primary School (een school die zich op een afgelegen locatie bovenop de Lake Bunyonyi omringende steile heuvels bevindt), 2) onze eigen locatie, 3) één van onze aanlegsteigers rond het meer, alwaar we meisjes uit een tweetal dorpen hebben ontvangen.

Alvorens het wasbare maandverband en de zeep aan de meisjes uit te reiken hebben we hen uitleg gegeven over wat er in hun lichaam gebeurt tijdens de menstruatiecyclus. Voor velen was die informatie volledig nieuw en de uitleg werd dan ook enorm gewaardeerd.

Het heeft ons enorm geraakt om te zien wat de meisjes er voor over hadden om een setje wasbaar maandverband te bemachtigen. Bij twee gelegenheden, waar we onze ontmoeting met hen rond 10.00 uur hadden gepland, stonden velen van hen al om 07.00 uur op ons te wachten; een aantal van had heel ver gelopen, zelfs op blote voeten, om deze voor hen zo belangrijke kans toch vooral niet te missen.

 

Wij bedanken Dirk Bos Fonds en Stichting Trap-In Uden voor het financieel mogelijk maken van deze activiteit.

Gezien de enorme betekenis die het voor tienermeisjes heeft om over wasbaar maandverband te beschikken, alsmede het gegeven dat de sets na ongeveer een jaar vervangen dienen te worden, werven wij structureel fondsen voor dit doel. Wilt u helpen met een donatie of anderszins? Bezoekt u dan het onderdeel ‘Hoe u kunt helpen’ op onze website.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

Leave a Reply