Ons eerste toiletgebouw bij een basisschool is gerealiseerd!

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this article in English.

 

We zijn ontzettend blij om te kunnen melden dat ons eerste toiletgebouw bij een basisschool een feit is. Het gebouw is gerealiseerd bij Kasinde Primary School, waar we in augustus 2021 een regenwateropvangsysteem van 20.000 liter hebben aangelegd. Ook hebben we begin dit jaar de meisjes van de school van wasbaar maandverband en zeep voorzien.

Kasinde Primary School ligt afgelegen bovenop de Lake Bunyonyi omringende heuvels. De school heeft ongeveer 400 leerlingen. Toen we in december 2021 met ons team de school bezochten, uitte hoofdonderwijzer Mr. Bananuka zijn enorme dankbaarheid voor het regenwateropvangsysteem en deelde hij zijn wens voor een nieuw toiletgebouw voor zijn leerlingen; het toiletgebouw waarmee zij het destijds moesten doen was erg oud en in slechte staat, zoals hij ons liet zien.

Gezien de uitstekende manier waarop Kasinde Primary School is georganiseerd door de heer Bananuka en zijn team, was het besluit snel genomen om deze school inderdaad te helpen met een nieuw toiletgebouw. Na eerst zorgvuldig de kosten van het project te hebben berekend en daarna de benodigde fondsen te hebben geworven, kon de bouw begin juni van start gaan.

‘5 Stand VIP pit latrine’
Het nieuwe toiletgebouw heeft zogenoemde ‘ventilated improved pit (VIP) latrines’. VIP-latrines onderscheiden zich van eenvoudige pitlatrines doordat ze een ventilatiepijp hebben en meer geavanceerd gebouwd zijn. Op onderstaande afbeelding wordt uitgelegd hoe het werkt. Het toiletgebouw heeft 4 standaard pitlatrines en een vijfde die ook toegankelijk is voor mindervaliden. Het wordt daarom een ‘5 Stance VIP Latrine’ genoemd.

 

 

Officiële ingebruikname
De officiële ingebruikname van het toiletgebouw heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van verschillende hooggeplaatste lokale onderwijsfunctionarissen, vertegenwoordigers van de plaatselijke kerk, team en leerlingen van Kasinde Primary School, constructeur Erasmus Mutana en ons als kernteam van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation.

Het was een zeer vrolijke, feestelijke gebeurtenis die begon met het uitdelen van schoolmaterialen aan de leerlingen en methodeboeken aan het team van de school, gevolgd door de officiële ingebruikname met toespraken en dankwoorden en traditionele dansvoorstellingen door leerlingen.

De foto-slider hieronder en de gerelateerde video’s die te vinden zijn in ‘Video’s HWMCO-Nederland’ bieden een mooie impressie van het geheel.

 

Onze dank gaat uit naar het Nederlandse (anonieme) vermogensfonds dat dit project financieel mogelijk heeft gemaakt en naar constructeur Erasmus Mutana en assistenten voor een wederom fantastisch eindresultaat!

Mocht u ons na het lezen van dit artikel ook willen helpen om meer doelen te bereiken, bezoekt u dan de sectie ‘Hoe u kunt helpen’ op onze website. Elke bijdrage, hoe klein ook, wordt door ons altijd zeer gewaardeerd!

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply