Oeganda reis 2022: een prachtige, doch meer dan ooit tevoren confronterende ervaring.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this in English please click here.

 

Enkele dagen geleden zijn mijn echtgenoot en ik met pijn in ons hart naar Nederland teruggekeerd van weer een prachtige, maar deze keer meer dan ooit confronterende reis naar Oeganda, doorgebracht met ons Oegandese team bij NiCA Foundation.

Al toen we het land in 2016 voor het eerst bezochten, zijn we verliefd geworden op de prachtige natuur (Oeganda wordt met recht de ‘Parel van Afrika’ genoemd!) en niet te vergeten de vriendelijke en enorm gastvrije bevolking. Toch kan ook niet worden ontkend dat verreweg het grootste deel van de bevolking in extreme armoede leeft; dat wordt duidelijk zichtbaar als je verder kijkt dan de natuur en de prachtige resorts, als je de dorpen in durft te trekken en de confrontatie aandurft met de omstandigheden waaronder families worstelen om te overleven, in de meeste gevallen zelfs verstoken van een waterbron in hun directe omgeving (om nog maar te zwijgen van schoon water). Dat terwijl alom bekend is dat water de bron van alle leven is…

Bovenal zijn het deze hartverscheurende omstandigheden geweest die ons ertoe hebben aangezet om in Oeganda te willen gaan helpen, wat uiteindelijk heeft geleid tot de oprichting van eerst binnen Nederland HWMCO-Nederland, gevolgd door Nicky’s Care of Africa Foundation (NiCA Foundation) in Kabale District in het zuidwesten van Oeganda.

Tijdens onze recente reis zijn we met eigen ogen getuige geweest van de impact van eerst COVID-19 en momenteel de oorlog in Oekraïne. Als gevolg van COVID-19-maatregelen is een groot aantal mensen hun baan kwijtgeraakt, wat hen ernstige financiële problemen bezorgt, zoals het niet langer kunnen betalen van de huur van hun huis, het schoolgeld voor hun kinderen en medische behandelingen; die problemen  bestonden natuurlijk voor velen al, maar het aantal gezinnen dat in ernstige financiële problemen verkeert is nu nog eens explosief gegroeid.

Net als in veel andere landen wereldwijd is ook in Oeganda de olieprijs explosief gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Tijdens ons recente verblijf hebben we duidelijk de impact ervan gezien. Al de eerste avond strandde de taxi die ons van het vliegveld naar ons hotel moest brengen onderweg: de benzine was op. Gelukkig kon de chauffeur het probleem oplossen door een collega in de buurt te bellen die een andere, van benzine voorziene, auto bracht; toch hebben we de afgelopen weken veel auto’s en boda boda’s (125cc-motorfietsen) zien stranden zonder brandstof, simpelweg omdat mensen hun best doen om zo goed mogelijk in te schatten hoeveel brandstof ze nodig hebben om ergens te komen; we hebben ervaren dat zelfs tankstations in de stad Kabale herhaaldelijk meerdere dagen of langer verstoken waren van benzine en/of diesel, veroorzaakt door een combinatie van schaarste (Oeganda is volledig afhankelijk van import van olie) en het niet over de financiële middelen beschikken om de voorraad aan te vullen)

Desastreus is ook dat de prijs van een belangrijk produkt als zeep (die olie bevat) nu is verdrievoudigd, waardoor veel Oegandezen het zich niet meer kunnen veroorloven…

Bovendien hebben we ook gezien dat door enorme droogte van de afgelopen maanden veel gewassen niet geoogst zullen kunnen worden, wat de armoede natuurlijk alleen maar zal vergroten.

Conclusie: de Oegandese bevolking wordt, net als bevolkingsgroepen over de hele wereld, zwaar getroffen door de gevolgen van COVID-19 en de huidige oorlog in Oekraïne. Echter, voor de arme bevolking in Oeganda gaat het dag na dag om de vraag of ze al dan niet iets te eten zullen hebben, zij moeten letterlijk dagelijks worstelen voor hun overleving!

Als het gezamenlijk team van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation zijn wij vastbesloten om onze hulp voort te zetten, waarbij wij ons in de eerste plaats richten op de kinderen in ons werkgebied, die we immers een waardig toekomstperspectief willen bieden. Daarbij zijn we ontzettend dankbaar voor de resultaten van onze inspanningen tot nu toe. Die vormen het onomstotelijke bewijs dat met verantwoord management en korte communicatielijnen enorm veel kan worden bereikt!

In de slider hieronder zijn een aantal eerste foto’s van onze meest recente reis te zien.

 

Blijf ons vooral volgen!
In de komende weken zullen meer verslagen en updates worden geplaatst.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

 

Leave a Reply