Van noodhulp naar zelfredzaamheid: pootaardappelen voor de Batwa

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click to read this article in English.

 

Nadat we als gevolg van de noodsignalen van de Batwa groepen aan Lake Bunyonyi besloten hadden hen de helpende hand te bieden op hun weg naar zelfredzaamheid, hebben we hen afgelopen februari als eerste stap op die weg tuingereedschappen gebracht. Hun dankbaarheid daarvoor was enorm groot, zoals in onderstaande video al te zien was.

 

In de weken nadat we hen de tuingereedschappen hadden gebracht, hebben beide groepen ons op de hoogte gehouden van hun vorderingen, die uitermate positief waren! Zo vertelden ze ons dat de gereedschappen hen, zoals verwacht, in staat stelden om op het land van derden tegen gangbare betaling werkzaamheden te verrichten (zaaien en onkruid wieden); voorheen was dat geen reële optie, omdat de gereedschappen dan allereerst elders gehuurd moesten worden, wat zeer ten koste ging van de verdiensten voor de Batwa. Ook lieten de groepen ons weten dat ze het perceel waar ze verblijven en dat ze als hun eigendom beschouwen (de ene groep beschikt over een duidelijk groter perceel dan de andere) hadden bewerkt en dat ze daarmee in principe klaar waren om zelf gewassen te gaan verbouwen; daarbij ging hun voorkeur in deze fase uit naar pootaardappelen.

Onderstaande video laat zien hoe onze Oegandese manager, Noah, samen met teamlid Brighton, een paar weken geleden (eind maart) een aantal leden van beide Batwa groepen op één van hun locaties heeft ontmoet.

 

 

Daarna hebben ze, zoals te zien in de video’s hieronder, gezamenlijk het bedrijf van een in de buurt wonend boeren echtpaar, Bernard Nzongoza en zijn vrouw Deborah, bezocht; zij een voorbeeldrol vervuld voor landbouwers in hun gemeenschap en zijn ook bereid de Batwa groepen te begeleiden in het verbouwen van gewassen. Tijdens het bezoek is uitleg gegeven over de diverse in het bedrijf aanwezige aardappelsoorten en over het verbouwen van pootaardappelen. Tot slot zijn beide groepen voorzien van een hoeveelheid aardappelen om zelf mee aan de slag te gaan.

 

 

 

Hiermee is een volgende stap gezet in het proces naar zelfredzaamheid voor de beide Batwa groepen. Aangezien de groepen momenteel nog niet volledig zonder hulp kunnen overleven, hebben wij hen deze keer ook nog van een hoeveelheid noodvoedsel, mogelijk gemaakt door Stichting Den Brinker, voorzien.

 

Update per 7 mei: de pootaardappelen groeien!

Vorige week, op 30 april, hebben onze Oegandese managers Noah en Aaron, vergezeld van teamlid Johnson, de Batwa groepen bezocht om zowel het groeiproces van de pootaardappelen die ze in februari hebben gekregen te controleren alsook om ze voedsel te brengen.

Ons team was blij te kunnen constateren dat de pootaardappelen met succes zijn begonnen te groeien! Weliswaar zijn ze nog lang niet allemaal ontkiemd, doch dit is natuurlijk een veelbelovend resultaat.

Als over enkele maanden (juli/augustus) een nieuwe oogstperiode aanbreekt, kunnen de groepen voor het eerst hun eigen aardappelen oogsten, terwijl ze dan ook weer betaald werk op het land van anderen kunnen verrichten; stap voor stap helpen we ze op weg naar zelfredzaamheid.

Aangezien oogsten of zaaien op land van anderen deze maanden niet aan de orde is, en het toerisme in Oeganda nog lang niet op het oude niveau is, zullen we hen nog enkele maanden noodvoedsel blijven brengen. Deze keer hebben ze maïsmeel, kool en zeep gekregen. Opnieuw bedanken wij Stichting Den Brinker voor hun steun.

NB: zeep is momenteel extreem duur in Oeganda. Het is voor velen een te kostbaar product geworden, terwijl het onmisbaar is, niet alleen voor lichaamshygiëne, maar ook voor het wassen van kleding!

In de slider hieronder zijn zowel de foto’s van het verstrekken van de pootaardappelen in februari als van het in deze update beschreven bezoek opgenomen.

 

Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen op de voet volgen!

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply