Nieuw doel toegevoegd: regenwateropvangsystemen van 5.000 liter in moeilijk bereikbare dorpjes

posted in: Uncategorized | 0

 

This article can also be read in English.

 

Aangezien wij ons in toenemende mate om veilig drinkwater bekommeren, hebben wij nu aan onze doelen het bouwen van regenwateropvangsystemen met een capaciteit van 5.000 liter, in moeilijk bereikbare dorpen toegevoegd. Het betreft afgelegen dorpen waar een truck geladen met een 10.000 liter kunststof regenwateropvangtank niet kan komen en waar het gebruik kleinschaliger is dan bij een school. Het systeem wordt opgetrokken uit een mengsel van zand en cement en bevat geen inwendige kunststof tank; voor een kwalitatief hoogwaardig resultaat is het van groot belang dat een specifieke soort zand alsook een goede kwaliteit cement wordt gebruikt, waarbij de beide bestanddelen dan ook nog in de juiste verhouding dienen te worden gebruikt. Als aan die essentiële voorwaarden is voldaan, kan een waterkruik tot wel 30 jaar dienst doen!

Onlangs heeft Erasmus Mutana, die ook de regenwateropvangsystemen bij scholen voor ons aanlegt, een eerste systeem gebouwd bij het huisje van een weduwe in het dorp Katooma. Deze vrouw moest voor water dagelijks de lange, moeizame, vooral steile weg helemaal naar het meer beneden en weer terug omhoog afleggen. Een zware last voor haar waaraan nu een einde is gekomen. Uiteraard maken ook andere dorpsbewoners gebruik van de voorziening. Bij de selectie van locaties voor volgende exemplaren zullen wij vooral letten op de aanwezigheid van oudere en/of kwetsbare bewoners in een dorp.

In onderstaande video is te zien hoe zware met zand gevulde zakken, nodig voor de constructie van het systeem, de steile heuvel naar de betreffende dorps locatie op worden gedragen. Het vergt pure mankracht!

 

 

Dit eerste systeem was voor ons een proef; het resultaat en de reacties zijn dermate positief dat wij hebben besloten de bouw van regenwateropvangsystemen van 5.000 liter definitief aan onze doelen toe te voegen. Zoals hierboven al aangegeven kan het systeem gebouwd worden op afgelegen locaties die voor een truck niet bereikbaar zijn en waar derhalve de grotere regenwateropvangsystemen zoals wij die bij scholen aanleggen geen optie zijn. De kosten per systeem zijn aanzienlijk lager dan die van een grotere regenwateropvangsysteem met inwendige kunststof tank; bij scholen, waar zich honderden kinderen bevinden en het risico op (ernstige) beschadigingen vele malen groter is, verkiezen wij vooralsnog de regenwateropvangsystemen zoals wij die al verschillende keren hebben aangelegd.

Wij bedanken Thijs-Jan van Hoek voor zijn gulle donate die de bouw van dit eerste systeem mogelijk heeft gemaakt!

Wilt u ons helpen bij het realiseren van onze doelen, bezoekt u dan onze pagina ‘Hoe u kunt helpen’. Elke donatie, klein of groot, wordt door ons enorm gewaardeerd.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

Leave a Reply