Wasbaar maandverband uitgedeeld aan 470 meisjes gedurende de eerste maanden van 2022

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here for the English translation.

 

Al sinds begin 2021 werven wij fondsen om (schoolgaande) tienermeisjes in ons werkgebied van een set wasbaar maandverband te kunnen voorzien. In Oeganda is de schoolparticipatie van meisjes laag (80% maakt de lagere school niet af!); het structureel, als gevolg van algehele armoede, niet kunnen beschikken over maandverband, ofwel menstruatie-armoede, speelt daarin een aanzienlijke rol.

Het aanvankelijke idee was dan ook om de sets op scholen uit te reiken, maar door de aanhoudende pandemie en als gevolg daarvan de extreem lange scholensluiting in Oeganda was dat helaas het hele jaar 2021 niet mogelijk. Tot overmaat van ramp bleek na verloop van tijd ook nog dat die lange scholensluiting (zelfs de langste ter wereld!) desastreuze gevolgen had voor problemen als HIV/AIDS onder meisjes, tienerzwangerschappen, (jonge) moedersterfte als gevolg van onveilige abortussen en zelfs het letterlijk dumpen van pasgeboren baby’tjes die dat uiteraard vaak niet overleefden. Het niet beschikken over maandverband bleek daarin ook een grote rol te spelen. We kwamen erachter dat hopeloze tienermeisjes maandverband probeerden te bemachtigen in ruil voor seks. De gevolgen daarvan in relatie tot het bovenstaande mag duidelijk zijn.

Voor ons was dit reden om niet te blijven wachten tot de scholen weer open zouden gaan, doch zo snel mogelijk in actie te komen. Ontvangen donaties hebben ons in staat gesteld om vanaf augustus tot en met december enkele honderden meisjes, op onze locatie of in hun thuisdorpen, te voorzien van een set wasbaar maandverband; om de meisjes in staat te stellen het verband ook daadwerkelijk te kunnen wassen ontvangen zij ook altijd een stuk zeep.

Begin januari (toen de scholen nog gesloten waren) hebben meisjes van Bwama Primary School, deels op onze locatie en deels in hun thuisdorp, een set wasbaar maandverband met zeep ontvangen.

Met de scholen sinds 10 januari eindelijk weer open konden we ons aanvankelijke plan hervatten om de sets op de scholen uit te reiken. Helaas hadden we aanvankelijk te kampen met leveringsproblemen van het verband, maar inmiddels hebben ook de meisjes op de vier scholen waar we eerder regenwateropvangsystemen hebben aangelegd (Burimba Primary School, Kasinde Primary School, Kitooma Primary School en Mwendo Primary School) een set ontvangen. Op elke school zijn de sets uitgedeeld in het bijzijn van een onderwijzeres die de meisjes van de nodige informatie heeft voorzien.

 

 

In totaal hebben 470 meisjes gedurende de eerste maanden van dit jaar een set wasbaar maandverband en zeep van ons ontvangen!

Wij danken Stichting E&Tas en Dirk Bos Fonds voor het financieel mogelijk maken van dit project.

Het is onze bedoeling om dit initiatief te blijven voortzetten, doch om dat te kunnen doen zijn we uiteraard afhankelijk van donaties. Op onze website kunt u onder ‘Hoe u kunt helpen’ lezen op welke manieren u ons zoal kunt helpen onze doelen te bereiken.

Elke bijdrage, klein of groot, wordt door ons enorm gewaardeerd.
Al voor €5,- kunnen wij een meisje helpen.

 

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

 

 

 

Leave a Reply