Ons vijfde regenwateropvangsysteem is een feit: Kitooma Primary School beschikt nu over een capaciteit van 20.000 liter.

posted in: Uncategorized | 0

 

This article is also available in English.

 

Eerder deze week is het systeem officieel overgedragen aan de school en in het bijzijn van alle leerlingen in gebruik genomen. Kitooma Primary School ligt, net als alle andere plaatsen waar we eerder regenwateropvangsystemen hebben aangelegd, op een afgelegen locatie bovenop Lake Bunyonyi omringende, zeer steile, heuvels. Derhalve is een tank van 10.000 liter de maximale grootte die per truck veilig vervoerd kan worden. De school heeft maar liefst meer dan 600 leerlingen (!) en in totaal zullen meer dan 850 mensen profiteren van het systeem. Zoals eerder vermeld, is het op het platteland van Oeganda heel gebruikelijk dat mensen die in de directe omgeving van een school wonen, gebruik maken van diens watervoorziening.

Bij ons eerste bezoek aan Kitooma Primary School, enkele maanden geleden (we onderzoeken de situatie altijd zorgvuldig voordat we als team beslissen of we hulp bieden), troffen we een 10.000 liter systeem aan dat onmogelijk nog gerepareerd kon worden. Een dergelijke slechte staat wordt vaak gezien als het gevolg van zowel het gebruik van slechte materialen alsook een slechte verhouding tussen cement en zand. Aangezien daar bovenop ook een kunststof binnentank ontbrak, kon het systeem niet meer gerepareerd worden. Op de locatie werd nog een ander klein systeem van slechts 500 liter aangetroffen dat eveneens in onherstelbare staat verkeerde.

Bij Kitooma Primary School zijn de ouders van de leerlingen enige tijd geleden het initiatief gestart om nieuwe klaslokalen te bouwen ter vervanging van oude lokalen die in slechte staat verkeren. De aanwezigheid van het nieuwe wateropvangsysteem is ook zeer behulpzaam bij het bouwproces van deze nieuwe klaslokalen.

Tijdens de afgelopen periode die we als team met elkaar hebben doorgebracht, hebben we uiteraard de locatie bezocht alwaar we de eer hadden om constructeur Erasmus Mutana te ontmoeten, die op dat moment net de laatste hand legde aan de eerste 10.000 tank. Onze dank voor het bouwen van het regenwateropvangsysteem gaat zoals altijd uit naar hem en Kabareebe Hardware, alsook naar het team van vrijwilligers dat op een geweldige manier heeft bijgedragen aan de bouw van dit project. Niet in de laatste plaats bedank wij ook de Johanna Donk Grote Stichting en Stichting Mundo Crastino Meliori’ voor hun bijdragen aan de financiering van dit project.

Bekijk hieronder foto’s en video’s van de bouw van dit systeem,

 

De aanleg van regenwateropvangsystemen als dit is een voorbeeld van onze strategie om op een zodanige wijze te investeren in voorzieningen dat grote groepen hiervan kunnen profiteren, waarbij onze eerste focus altijd op kinderen ligt.

Als u interesse heeft om financieel bij te dragen aan één van onze projecten, dan kunt in de sectie ‘Hoe u kunt helpen’ op deze website lezen hoe u kunt doneren of op andere manieren kunt bijdragen. Elke bijdrage, hoe klein ook, wordt zoals altijd zeer gewaardeerd en helpt ons onze doelen te bereiken!

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty By Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply