We bekommeren ons ook om veilig drinkwater: 50 waterfilters voor gebruik door gezinnen meegebracht uit Nederland

posted in: Uncategorized | 0

 

This article can also be read in English.

 

Zoals eerder op deze website vermeld, heeft de meerderheid van de Oegandese plattelandsbevolking geen toegang tot veilig drinkwater. De mensen zijn meestal afhankelijk van kleine meertjes die vaak slootwater bevatten. De ontelbare hoeveelheden bacteriën die het water vervuilen, hebben een enorme invloed op de algehele gezondheid van de plattelandsbevolking en zorgen ervoor dat ze niet goed kunnen functioneren in hun dagelijks leven. Ook moeten men vaak enkele uren lopen om bij een plek te komen waar jerrycans gevuld kunnen worden, meestal dus met besmet water. Meestal zijn het de kinderen die hiervoor op pad worden gestuurd; dit is niet alleen een zeer zware taak voor hen, maar betekent helaas ook dat ze vaak structureel kostbare uren op school missen. Aangezien water bekend staat als de bron van leven, is deze situatie natuurlijk hartverscheurend!

Daarom hebben wij van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation het tot een essentieel doel gemaakt om te zorgen voor veilig drinkwater. Sinds begin 2020 zijn we erin geslaagd om vijf regenwateropvangsystemen aan te leggen, vier op basisscholen die zich op afgelegen locaties bovenop de Lake Bunyonyi omringende heuvels bevinden en één in een eveneens hoog gelegen dorp. In totaal profiteren momenteel ongeveer 3.000 mensen van deze systemen; hun dankbaarheid is ongekend en reden voor ons om door te gaan met het inzamelen van fondsen voor dit essentiële doel.

Vorige maand hebben we een manier toegevoegd om voor veilig drinkwater te zorgen door 50 kleine waterfilters, geschikt voor gezinsgebruik mee te brengen vanuit Nederland. De filters zijn ontwikkeld door Ibota Foundation in Nederland; ze absorberen in water opgeloste stoffen en vangen 99,999999% van de micro-organismen, zoals bacteriën, op. Op de foto is te zien hoe het werkt. Het filter (dat uit 100% organische Actieve kool in combinatie met een samenstelling van Ultra membranen bestaat) wordt in verontreinigd water geplaatst. Het absorbeert het water en zuivert het; vervolgens wordt het water via een slangetje overgebracht en opgevangen in een schone bak/jerrycan.

Een aanzienlijk deel van de filters hebben we verspreid onder gezinnen uit de dorpen binnen ons werkgebied. Mensen werden uitgenodigd op onze locatie waar ze instructies kregen over het gebruik van het filter. Ze waren allemaal blij verrast over het verbluffende resultaat van de waterfilters: na behandeling is het water immers letterlijk kristalhelder!

In tegenstelling tot al onze andere projecten, waar we ons alleen richten op de omgeving van Lake Bunyonyi/Kabale District, hebben we er voor dit specifieke project gekozen om samen te werken met Bwindi Development Network (BDN), opgericht door Alex Ngabirano, die we voor het eerst in 2019 ontmoet hebben. Tijdens een bijeenkomst in Kabale, waar we ook een zeer informatief gesprek over duurzame ontwikkeling hadden, hebben we een aantal waterfilters aan Alex en zijn assistent overhandigd.

Alle positieve feedback die we inmiddels hebben ontvangen, zowel vanuit de dorpen aan Lake Bunyonyi alsook van BDN, is voor ons aanleiding om dit project, in samenwerking met Ibota Foundation, verder uit te breiden.

Overweegt u alstublieft een donatie die ons in staat stelt meer gezinnen van schoon drinkwater te voorzien.
Elke donatie, klein of groot, waarderen wij enorm!
Van elke €25,- die we voor dit doel ontvangen kunnen we een gezin helpen.

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply