Wij bekommeren ons ook om veilig drinkwater: een bezoek aan de regenwateropvangsystemen die we hebben aangelegd.

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this post in English.

 

Zoals vermeld in dit voorgaande artikel op onze website bekommeren is het aanleggen van regenwateropvangsystemen bij basisscholen die bovenop de Lake Bunyonyi omringende heuvels gelegen zijn is één van onze doelen since begin 2020. Een belangrijk selectiecriterium daarbij is hoeveel mensen uit de gemeenschap, naast leerlingen, van het systeem kunnen profiteren. Op het platteland van Oeganda is het heel gebruikelijk dat gezinnen die in de buurt van een school wonen, gebruik maken van diens watervoorziening.

inmiddels kunnen we zeggen dat we erin zijn geslaagd om wateropvangsystemen aan te leggen bij vier basisscholen (waarvan één momenteel in aanbouw) en in één dorp. Op twee scholen hebben we een nieuwe 10.000 liter tank aangelegd en daarnaast een al aanwezig, doch niet goed functionerend 10.000 liter systeem gerepareerd; op die manier is de totale capaciteit voor die scholen 20.000 liter geworden. De andere twee scholen hebben twee gloednieuwe 10.000 liter tanks gekregen. Het genoemde dorp heeft een tank van 10.000 liter gekregen.

Tijdens de weken die we onlangs met ons team hebben doorgebracht, hebben we alle vijf projecten bezocht:

(alle foto’s kunnen aangeklikt worden om ze op ware grootte te zien)

 

Burimba Primary School (augustus 2020)

 

Butenga village (maart 2021)

 

Mwendo Primary School (maart 2021)

 

Kasinde Primary School (maart 2021)
Tijdens ons teambezoek aan de school overhandigde de directeur van de school, de heer Bananuka, ons ook onderstaande dankbrief.

 

Kitooma Primary School (momenteel nog in aanbouw)

Tijdens ons bezoek aan deze school hadden we de eer om Erasmus Mutana persoonlijk te ontmoeten. Hij heeft alle benodigde onderdelen voor onze regenwateropvangsystemen geleverd en ze ook met hulp van anderen (waaronder telkens ook vrijwilligers uit de betreffende gemeenschap) gebouwd. Erasmus legde op het moment van ons bezoek net de laatste hand aan de eerste 10.000 liter tank van dit systeem. De tweede tank is momenteel in aanleg. Een apart artikel over de aanleg van dit systeem zal op onze website worden geplaatst nadat het project volledig is afgerond.

 

De aanleg van regenwateropvangsystemen is één van onze manieren om te zorgen voor veilig drinkwater. Binnenkort verschijnt er een artikel over het uitdelen van 50 gezinswaterfilters, ontwikkeld door  Ibota Foundation in Nederland, meegebracht naar Oeganda tijdens deze recente reis; dit is een project waarin we samenwerken met Bwindi Development Network (BDN), opgericht door Alex Ngabirano, die we voor het eerst tijdens onze reis in 2019 hebben ontmoet.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply