Schoolmaterialen uitgedeeld aan meer dan 900 leerlingen op drie basisscholen.

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this article in English.

 

Vooruitlopend op de heropening van de scholen per 10 januari hebben wij als team de laatste dagen van 2021 benut om de benodigde schoolmaterialen uit te delen aan leerlingen van drie basisscholen. Dankzij de financiële steun van twee Nederlandse vermogensstichtingen konden we schriften, pennen, potloden en rekensets leveren aan meer dan 900 leerlingen van Burimba Primary School, Bwama Primary School en Mwendo Primary School. Ook hebben we de onderwijsteams van die scholen voorzien van een set methodeboeken die voor hen essentieel zijn om kinderen voor te bereiden op hun examens.

Burimba Primary School was de eerste school waar HWMCO-Nederland & NiCA Foundation in augustus 2020 een regenwateropvangsysteem heeft aangelegd. Bij Mwendo Primary School hebben we hetzelfde gedaan in maart 2021. Beide scholen zijn gelegen bovenop de Lake Bunyonyi omringende steile heuvels. De derde school, Bwama Primary School, is de school op Bwama Island wiens kinderen we elke dag veilig over Lake Bunyonyi vervoeren, met de drie motorboten die we daarvoor ter beschikking hebben.

 

Oeganda heeft de langste schoolsluiting ter wereld gekend als gevolg van de COVID-19 pandemie…

Na het uitbreken van de COVID-19-pandemie stelde de Oegandese regering onmiddellijk een lockdown in, waarvan de sluiting van de scholen onderdeel was. De sluiting heeft uiteindelijk bijna twee jaar heeft geduurd, waarmee het de langste schoolsluiting ter wereld is geweest, aldus UNICEF.

Erg verrassend is het natuurlijk niet dat heel veel Oegandezen slachtoffer zijn geworden van deze extreem lange schoolsluiting. Zonder onderwijs worden kinderen vatbaarder voor veel omgevingsrisico’s die hun ontwikkeling in gevaar kunnen brengen. Er is een forse toename gezien van seksueel misbruik en tienerzwangerschappen. Dit geldt ook voor het trouwen op jonge leeftijd (uithuwelijken) en het schenden van veel andere kinderrechten. Als gevolg hiervan is er een groot aantal schoolverlaters.

Waar leraren van overheidsscholen hun salaris zijn blijven ontvangen tijdens de lange schoolsluiting, is dat niet het geval geweest voor leraren van privéscholen in heel Oeganda. De meesten van hen zaten zonder enige bron van inkomsten en moesten noodgedwongen andere activiteiten ontplooien om de eindjes aan elkaar te knopen voor hun gezin. Velen begonnen hun eigen kleine boerderij of bedrijfje om hun dagelijks brood te verdienen en keren misschien niet meer terug als leraar; afgezien daarvan hebben talloze privé scholen de lange schoolsluiting financieel niet eens overleefd.

Ouders stonden voor de moeilijke taak om de balans te vinden tussen ervoor zorgen dat hun kinderen zouden blijven leren middels thuisstudie (hoewel dat bijna een onmogelijkheid was voor de grote meerderheid van de kinderen die op het platteland van Oeganda wonen) en dat ze veilig waren in hun omgeving, terwijl ze ook manieren moesten vinden om financieel voor hun gezin te zorgen. Omdat veel mensen als gevolg van de pandemie ontslagen, bleek het een haast onmogelijke taak om die balans te vinden.

Nu de scholen inmiddels eindelijk weer open zijn, hebben ze met veel problemen te maken. Waar leerlingen uit de hoogste klassen tijdens de sluiting soms, voor zover ze niet zijn uitgevallen, een diploma hebben weten te behalen, zijn de leerlingen uit de middelste en laagste klassen de afgelopen twee jaar niet doorgestroomd; op dit moment stromen echter veel jonge leerlingen, die de leeftijd hebben bereikt om naar school te gaan, massaal toe. Er zijn dan ook talloze berichten over veel te kleine klaslokalen en kinderen die noodgedwongen buiten les moeten krijgen… Lees in dit artikel op onze website informatie over het Oegandese schoolsysteem in het algemeen.

Team HWMCO-Nederland & NiCA Foundation wenst alle leerlingen een succesvol studiejaar! Ook bedanken wij Stichting Van Helden Tucker en Stichting Paulien voor hun financiële steun, die het mogelijk heeft gemaakt om de schoolmaterialen uit te delen!

 

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor een ieder die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply