Oeganda opnieuw in strenge lockdown als gevolg van COVID-19: gevolgen voor de armoede in het land niet te overzien

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this post in English.

 

Als reactie op de nieuwe golf van COVID-19 besmettingen, die momenteel heel Oeganda treft, heeft President Museveni op 18 juni een tweede strenge lockdown voor het land afgekondigd; de lockdown is onmiddellijk ingegaan en zal voor een periode van in ieder geval 42 dagen van kracht blijven. Aangezien miljoenen mensen de economische en sociale impact van de lockdown van vorig jaar op hun leven nog steeds niet hebben overwonnen, zullen de gevolgen van deze tweede lockdown voor de toch al zo arme bevolking niet te overzien zijn. Medische behandeling tegen COVID-19 is niet te betalen, voor zover die al beschikbaar is; voor testen moet ook flink betaald worden, scholen en instituten zijn weer dicht, personenvervoer is bijna onmogelijk, etc, etc…

Afgezien van de problemen en paniek die COVID-19 in Oeganda veroorzaakt, betekent een dag niet kunnen werken om een beetje geld te verdienen automatisch ook een dag zonder voedsel voor hele gezinnen, en degenen die de huur van hun schamele huisjes niet kunnen betalen, worden zonder pardon door de huisbazen op straat gezet…Helaas is dat de situatie in Oeganda, een ontwikkelingsland dat geen enkel sociaal vangnet heeft en waar de mensen volledig op zichzelf zijn aangewezen. Na de lockdown van vorig jaar is het land naar schatting 10 tot 15 jaar in ontwikkelingsniveau teruggevallen.

Als direct gevolg van de huidige situatie zal de armoede onder Oegandezen weer enorm toenemen. Daar Oeganda zelfs de jongste bevolking ter wereld heeft (de gemiddelde leeftijd bedraagt nog geen 16 jaar), betekent dit simpelweg dat miljoenen jonge, onschuldige kinderen het slachtoffer zullen zijn. Velen lopen het risico te sterven als gevolg van honger.

Als team van HWMCO-Nederland & NICA Foundation willen we opnieuw noodvoedsel aanbieden aan de meest kwetsbaren in ons werkgebied, zijnde uitermate arme en soms zelfs landloze weduwen en verlaten vrouwen die kinderen hebben om voor te zorgen, en de Batwa groepen die we al sinds maart 2020 ondersteunen.

We delen pakketten uit met droog en lang houdbaar voedsel, zoals bonen, maïsmeel en aardnoten; ook zeep maakt deel uit van de pakketten, zodat de mensen, zoals geadviseerd, hun handen vaak kunnen wassen. Afhankelijk van donaties kunnen we dit herhalen.

Aangezien al het transport in ons verzorgingsgebied (de directe omgeving van Lake Bunyonyi) over water gaat en mensen verteld wordt zoveel mogelijk thuis te blijven, zullen we één van onze motorboten gebruiken om de pakketten te verzorgen, waarbij we ervoor zullen zorgdragen dat elke operatie wordt uitgevoerd met toestemming van en in samenwerking met de lokale autoriteiten.

 

Steun ons alstublieft om de bovengenoemde, meest kwetsbare groepen bij Lake Bunyonyi,
te helpen deze crisis te overleven door vandaag nog een donatie te doen.

 

Doneren kan als volgt:

Via de PayPal-donatieknop op onze website, of het bedrag handmatig overmaken via PayPal via hwmco-nederland@outlook.com

Het bedrag overmaken op onze bankrekening ten name van Stichting HWMCO-Nederland, met IBAN-code NL56 INGB 0007 7485 36

 

We kunnen niet genoeg benadrukken dat we, aangezien we een kleine particuliere stichting met zeer korte lijntjes zijn, kunnen garanderen dat 100% van de donaties rechtstreeks belandt bij de mensen die onze hulp zo hard nodig hebben.

Elke donatie, hoe klein ook, wordt zoals altijd zeer op prijs gesteld.

 

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply