Opnieuw regenwateropvangsysteem gerealiseerd bij basisschool!

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this in English.

 

Afgelopen week hebben wij de laatste hand gelegd aan de bouw van een derde regenwateropvangsysteem met een capaciteit van 10.000 liter. Net als het eerste syteem, dat we enkele maanden geleden hebben gerealiseerd, is ook dit systeem gebouwd bij een basisschool die zich bovenop de Lake Bunyonyi omringende steile heuvels bevindt, namelijk Mwendo Primary School. Uit onderzoek voorafgaand aan de start van dit project gedaan bleek dat er weliswaar al een watertank met een capaciteit van 10.000 liter bij de school aanwezig was, doch dat die slechts zeer gebrekkig functioneerde. Onze hulp zorgt ervoor dat, naast de aanleg van het nieuwe regenwateropvangsysteem, ook deze al aanwezige tank weer optimaal functioneert. De uiteindelijke wateropvangcapaciteit bedraagt dus in totaal 20.000 liter.

Mwendo Primary school heeft meer dan 350 leerlingen, waarbij het vaak meerdere kinderen uit een gezin betreft. In totaal zullen tussen de 550 en 600 mensen van het regenwateropvangsysteem gebruik gaan maken. Zoals ook in dit artikel vermeld is het op het platteland van Oeganda heel gebruikelijk dat mensen die in de directe omgeving van een school wonen gebruik maken van diens watervoorziening. De periodes van half oktober tot half december en van maart tot juni zijn in Oeganda regenseizoenen. In het meest zuidwestelijke deel van het land, waartoe het gebied rond Lake Bunyonyi behoort, valt echter ook in de overige maanden wel wat neerslag. De gezinnen die in de directe omgeving van Mwendo Primary School wonen zullen dus wellicht het hele jaar door van het regenwateropvangsysteem gebruik kunnen maken.

De aanleg van dit systeem is wederom een voorbeeld van onze strategie om in hulpmiddelen en faciliteiten te investeren waarvan grote groepen kunnen profiteren, waarbij onze aandacht altijd allereerst naar kinderen uitgaat. In 2018 hebben we een eerste motorboot ter beschikking gesteld om het dagelijks veilig vervoer van leerlingen van Bwama Primary School te garanderen met in aanvulling daarop een vijftal aanlegsteigers om het aan en van boord gaan van de boot te vergemakkelijken; de hele gemeenschap maakt van deze aanlegsteigers gebruik om voor korte periodes aan te leggen. In 2019 hebben we een instructiezwembad gerealiseerd van waaruit we zwemlessen voor kinderen verzorgen; in 2020 is een tweede motorboot vanuit Nederland gearriveerd die het hetzelfde doel dient als de eerste en in januari dit jaar hebben we daar nog een derde en laatste, tevens de grootste van de drie, aan kunnen toevoegen.

Onze dank gaat uit wederom uit naar Kabareebe Hardware, het bedrijf dat ook nu weer alle benodigde onderdelen voor het regenwateropvangsysteem heeft geleverd en het vervolgens heeft aangelegd, alsook naar een ieder uit de gemeenschap die enthousiast en geheel vrijwillig zijn steentje in de werkzaamheden heeft bijgedragen. Niet in de laatste plaats bedanken wij ook de twee Nederlandse stichtingen, waaronder De Johanna Donk Grote Stichting, die de bouw van het systeem financieel mogelijk hebben gemaakt.

In deze video zijn opgetogen dansende mensen uit de gemeenschap te zien die een traditioneel lied over blijdschap en dankbaarheid zingen,

 

 

Eén van onze doelen is om in de nabije toekomst meerdere regenwateropvangsystemen als dit bij scholen rond Lake Bunyonyi aan te leggen. Ook u kunt ons helpen doelen als deze te bereiken. In het hoofdstuk ‘Hoe u kunt helpen’ kunt u lezen wat u zoal kunt doen. Elke bijdrage, groot of klein, wordt door ons enorm gewaardeerd!

 

Lees ook:
Wij bekommeren ons ook om veilig drinkwater

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply