Regenwateropvangsysteem gebouwd in dorp op de omringende heuvels van Lake Bunyonyi.

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this article in English.

 

De afgelopen weken heeft een team hard gewerkt aan de aanleg van een regenwateropvangsysteem in het dorp Butenga, gelegen op de heuvels rond Lake Bunyonyi. Hoewel we hiervoor meestal een (basis)school zullen kiezen, hadden we onze redenen om ditmaal dit specifieke dorp als locatie te kiezen.

Ten eerste bestaat de bevolking van het ongeveer 600 inwoners tellende dorp voor meer dan 25% uit ouderen, wat veel meer is dan in de meeste andere dorpen in de omgeving het geval is. Voor deze groep is de dagelijkse wandeling over een steil pad helemaal naar het meer beneden om daar hun jerrycan van 10 of 20 liter te vullen met vervuild water, en die vervolgens helemaal naar boven te moeten sjouwen, erg zwaar. Veel van deze ouderen zijn daarvoor dan ook afhankelijk van de kinderen van het dorp. Voor jonge kinderen is het echter, zoals ook in dit eerdere artikel beschreven, niet alleen extreem zwaar om deze taak uit te voeren, het betekent simpelweg ook vaak dat ze vaak kostbare uren van de ochtend op school missen. Dankzij het nu aanwezige regenwateropvangsysteem zijn de ouderen niet meer afhankelijk van de kinderen voor het halen van water en tegelijkertijd hoeven veel kinderen van het dorp geen kostbare uren op school meer te missen.

Ten tweede weten we dat van de kinderen die in het dorp Butenga wonen er ongeveer 90 leerlingen naar Bwama Primary School, de school die we helpen om hun leerlingen veilig van en naar school te vervoeren, gaan. Het is niet waarschijnlijk dat deze kinderen kostbare ochtenduren op school missen, aangezien ze onze boot moeten halen die hen al vroeg naar school brengt (als ze de boot missen, moeten ze zich later op de dag met een kano naar school begeven, wat niet wenselijk is gezien alle risico’s die dat met zich meebrengt). De jonge kinderen werden echter voorheen in plaats van ’s ochtends vaak na een lange en vermoeiende dag op school alsnog opnieuw de steile heuvel af gestuurd om jerrycans te vullen met vervuild water uit het meer te vullen. Ook voor deze groep leerlingen van Bwama Primary School betekent de nieuw aangelegde regenwateropvanginstallatie in hun dorp dus dat een zware en ook tijdrovende last van hun schouders is gehaald.

Het systeem is gekoppeld aan een huisje dat bewoont wordt door een ouder echtpaar; deze mensen beheren het geheel, waarbij onze teammanagers een oogje in het zeil houden; om extra oppervlak te creëren om het regenwater te kunnen opvangen is aanvullend een extra dak op palen gebouwd.

Gemiddeld bestaat 55-60% van het menselijk lichaam uit water (voor baby’s is dat zelfs 75!) En voor een goede gezondheid is het natuurlijk belangrijk dat dat niveau op peil blijft. Maar de trieste waarheid is dat de meerderheid van de Oegandese plattelandsbevolking geen toegang heeft tot veilig drinkwater. Aangezien water de bron van leven is, is dus een hartverscheurend gegeven! Als we ook in aanmerking nemen dat Oeganda zelfs de jongste bevolking ter wereld heeft (de mediane leeftijd van de bevolking is nog geen 16 jaar), is het niet zo moeilijk om te concluderen dat de leefomstandigheden voor veel mensen buitengewoon moeilijk zijn en dat verbeteringen hard nodig zijn; één van onze doelen is om de komende jaren meer regenwateropvangsystemen te realiseren in het gebied rond Lake Bunyonyi (waarbij we ons vooral richten op [basis]scholen die bovenop de omliggende heuvels zijn gebouwd).

Onze dank gaat uit naar twee stichtingen in Nederland, waaronder Stichting De Carolusgulden, die deze investering financieel mogelijk hebben gemaakt, naar Kabareebe Hardware, voor de levering van de benodigde onderdelen en het bouwen van de installatie, en uiteraard ook naar de mensen uit de gemeenschap die met de bouw geholpen hebben.

Wilt u ons ook helpen onze doelen te realiseren? In het hoofdstuk ‘Hoe u kunt helpen’ op onze website kunt u lezen op welke manieren dat zoal mogelijk is.

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply