Hoewel de Batwa tijdens het huidige regenseizoen extra problemen ondervinden, vinden ze ook Moeder Natuur aan hun zijde …

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this in English.

 

Enkele dagen geleden hebben Aaron en Noah opnieuw gezorgd voor noodhulp aan de Batwa-groepen die rond Lake Bunyonyi wonen. In tegenstelling tot alle voorgaande keren dat ze dit gedaan hebben, konden ze deze keer blij en dankbaar huiswaarts keren. Voor het eerst sinds we eerder dit jaar begonnen zijn met het verstrekken van noodhulp aan de Batwa zagen we hun kinderen blij.

Het gaat echter beslist niet goed met de Batwa. We vinden het belangrijk dat iedereen die dit leest zich daar ten zeerste bewust van is. Feit is dat de groepen nog steeds met een groot tekort aan voedsel kampen en dat ze bovendien door het huidige regenseizoen last hebben van kou, aangezien ze geen warme kleding en een goed onderkomen hebben. Het jonge kindje dat op eerder geposte foto’s te zien was, is de afgelopen weken overleden; en het is niet hun eerste kind dat het niet gered heeft. Sinds maart van dit jaar zijn meerdere Batwa-kinderen door honger gestorven.

Maar…. er is ook enigszins positief nieuws. Hoewel het regenseizoen de Batwa extra problemen bezorgd, vinden ze ook Moeder Natuur aan hun zijde. Tijdens dit seizoen verschaft zij hen bepaalde wilde groenten. Aangezien de Batwa groepen altijd in de bossen hebben gewoond, alvorens ze daaruit begin jaren negentig als gevolg van noodzakelijke projecten ter bescherming van berggorilla’s werden verdreven, zijn ze uiteraard op de hoogte van het bestaan ​​van deze groenten. Maar vanaf de locatie waar ze nu verblijven moeten ze ver lopen om er kleine hoeveelheden van te vinden. Het betreft hoeveelheden die onmogelijk voldoende kunnen zijn om van te overleven, maar uiteraard helpen ze, en daarom doen de groepen ook alle mogelijke moeite om in ieder geval toch die geringe hoeveelheden te verzamelen.

Het noodvoedsel dat we de groepen regelmatig proberen te brengen hebben ze nog steeds hard nodig om deze uiterst moeilijke situatie, waarin ze als gevolg van het instorten van het toerisme door COVID-19 maatregelen zijn beland, te overleven. Behalve noodvoedsel hebben Aaron en Noah, aangeslagen als ze van hun vorige bezoek aan de groepen terugkeerden, deze keer ook kleding meegenomen voor twee kinderen die nauwelijks kleren meer aan hun tengere lijfjes hadden. Het feit dat dit nodig was bewijst nog eens extra dat de Batwa echt onder extreem moeilijke omstandigheden moeten overleven.

In de fotoslider hieronder is het allemaal te zien. De Batwa-kinderen verwelkomden Aaron en Noah deze keer met een grote glimlach. Behalve dat ze zich wat energieker voelen door de kleine hoeveelheden groenten die ze deze weken kunnen eten, beseffen de kinderen nu ook dat Aaron en Noah regelmatig terugkeren om hen met noodvoedsel te helpen. Ze waren duidelijk blij om hen weer te zien; er groeit vertrouwen en de kinderen genoten er zichtbaar van om even in onze boot te zitten. Hun blije glimlach betekent zoveel voor ons als team!

 

Zowel de Batwa groepen als wij zijn ons er echter zeer van bewust dat het regenseizoen binnenkort ook weer afgelopen zal zijn. Dat betekent simpelweg dat de groei van de wilde groenten, die nu (bovenop het noodvoedsel dat wij hen brengen) een tijdelijke een zegen voor de Batwa vormen, ook zal stoppen en dat ze, zolang de toeristische sector in Oeganda niet opbloeit, op noodhulp aangewezen zullen zijn.

Uw donatie helpt ons om de Batwa-groepen ook binnenkort weer van noodvoedsel te voorzien.

Elke donatie, hoe klein ook, waarderen wij enorm.
Uiteraard bedanken we iedereen die de afgelopen maanden voor dit doel heeft gedoneerd!

 

Ook interessant om te lezen:
Leven aan de rand van de Oegandese maatschappij: de Batwa.
Opnieuw een onvergetelijke ervaring: op bezoek bij een Batwa-groep.
De meest kwetsbare groepen, zoals de Batwa, worden onevenredig hard getroffen door de gevolgen van COVID-19.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

Leave a Reply