De meest kwetsbare groepen, zoals de Batwa, worden onevenredig hard getroffen door de gevolgen van COVID-19.

posted in: Uncategorized | 0

 

This article is also available in English.

 

Dankzij recente donaties hebben wij onlangs opnieuw noodhulp kunnen bieden aan de twee Batwa groepen die aan Lake Bunyonyi wonen. Team managers Aaron en Noah hebben bij deze meest kwetsbare groepen wederom maïsmeel, bonen, kool en zeep uitgedeeld. Helaas signaleren we bij elk bezoek hoe hun situatie verder verslechterd is en hoe ze alsmaar hopelozer worden. De onderstaande foto’s spreken voor zich …

 

Hoewel we in het verleden de nodige informatie over de Batwa, hun geschiedenis en hun levensomstandigheden hebben gedeeld, dragen de informatie en de video hieronder bij aan een nog beter begrip van waarom deze arme groepen moeten leven onder de hartverscheurende omstandigheden zoals zij doen.

Het tracken van berggorilla’s is een erg populaire activiteit voor toeristen in Oeganda. De berggorilla’s zijn verbazingwekkende wezens en de noodzaak om hen en de bossen die ze ooit deelden met de Batwa bevolking vanaf het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw te gaan beschermen behoeft geen discussie. Echter, de manier waarop dit werd (en wordt!) gedaan is steeds alleen ten goede gekomen van de dieren die er woonden, en niet aan de mensen die er ook woonden. Zoals de video hieronder (uit 2015) laat zien, krijgen de Batwa-mensen helaas niets van de dollars die toeristen naar het bos brengen. Gorilla tracking is een erg dure activiteit (momenteel $700 per persoon!) en helaas komt dat geld niet ook terecht bij de mensen die ontheemd werden om de geweldige ervaring mogelijk te maken voor toeristen die het zich kunnen veroorloven.

 

 

Voordat ze begin jaren negentig van de vorige eeuw uit de bossen werden verdreven, jaagden de Batwa mensen er, verzamelden ze er honing en medicinale planten, bouwden ze er schuilplaatsen en hielden ze er traditionele ceremonies. Het bos was de bron van alles voor hen, het was hun levensonderhoud. Het is belangrijk om te beseffen dat deze mensen niet zijn opgegroeid zoals de meesten van ons. Ze geloven niet in het leiden van een leven zoals de meesten van ons doen. Probeer je voor te stellen dat jij (en je voorouders) altijd een bepaalde manier van leven hebben gekend, en dan plotseling worden beet gepakt en in een nieuwe omgeving worden geplaatst, gedwongen om je gewoon aan te passen aan een heel andere manier van leven, en daarbij geen enkele hulp of enige vorm van redelijke compensatie ontvangen. Wat zou dat met jou doen?

De video hierboven laat bovendien de verschrikkelijke omstandigheden zien waaronder de Batwa sowieso al moesten leven, zelfs voordat COVID-19 ook maar bestond. Voordat de toeristische sector in Oeganda begin dit jaar (2020) volledig instortte, kwamen er, dankzij lokale gidsen die toeristen op hun bestaan wezen, geregeld kleine groepen toeristen op bezoek bij de Batwa groepen aan Lake Bunyonyi. Voor hun overleving zijn deze mensen volledig afhankelijk van giften en donaties van die toeristen, die er sinds maart dit jaar helaas niet meer zijn.

Er vindt momenteel niet alleen een menselijke ramp plaats waarbij een aantal van hen, vooral kinderen, al van honger zijn omgekomen; de Batwa mensen behoren daarbij ook nog eens tot een van de oudste overlevende stammen in Afrika en worden wel degelijk met uitsterven bedreigd.

We hopen dat het toerisme in Oeganda geleidelijk weer gaat opbloeien nu de internationale luchthaven van het land onlangs weer is opengesteld voor buitenlands toerisme. De levensomstandigheden van de in de steek gelaten Batwa bevolking zullen dan naar alle waarschijnlijkheid ook langzaamaan weer verbeteren, zodat onze noodhulp op een bepaald moment niet meer nodig zal zijn.

Maar dit gaat uiteraard niet van de ene op de andere dag gebeuren!

 

Samen kunnen we voorkomen dat nog meer van hun kinderen komen te overlijden.
Doneren is heel gemakkelijk. U kunt dat doen door:
Het bedrag over te maken naar onze bankrekening, NL56 INGB 0007 7485 36 ten name van Stichting HWMCO-Nederland.
De PayPal donatieknop op onze website te gebruiken, of het bedrag handmatig middels PayPal over te maken naar hwmco-nederland@outlook.com
Elke donatie, hoe klein ook, helpt ons om letterlijk levens te redden!

 

Gerelateerd aan dit artikel:
Leven aan de rand van de Oegandese maatschappij: de Batwa
Opnieuw een onvergetelijke ervaring: op bezoek bij een Batwa groep.
Hoe wij tijdens de coronacrisis hulp willen bieden bij Lake Bunyonyi.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply