Eerste regenwateropvangsysteem aangelegd bij basisschool aan Lake Bunyonyi.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this article in English please click here.

 

De afgelopen weken is er door ons team in Oeganda hard gewerkt aan de aanleg van een regenwateropvangsysteem met een capaciteit van 10.000 liter bij een basisschool, Burimba Primary School, die zich bovenop de heuvels die Lake Bunyonyi omringen bevindt.

Verreweg de meerderheid van de Oegandese plattelandsbevolking, waaronder ook de mensen die in de dorpen rond Lake Bunyonyi wonen, heeft geen toegang tot veilig drinkwater. Aangezien water de bron van alle leven is, is dit een ronduit hartverscheurende situatie en voor ons was het daarom reden om het tot één van onze doelen te maken om op dit punt ontwikkeling te brengen.

De mensen die bovenop de steile heuvels rond Lake Bunyonyi wonen zijn op het meer aangewezen voor water; dit betekent dat zij te voet een lange weg naar beneden moeten afleggen om daarna met een gevulde jerrycan, die 10 of zelfs 20 liter water bevat, dezelfde weg weer terug omhoog te moeten lopen. Heel vaak worden kinderen met deze taak belast. Naast het feit dat dit voor kinderen een heel erg zware taak is, betekent het helaas daarnaast ook dat ze structureel kostbare uren op school missen.

Burimba Primary school is de eerste school die we hebben geselecteerd om een regenwateropvangsysteem aan te doneren. Een belangrijk criterium dat we hierbij onder andere gehanteerd hebben is het aantal mensen uit de gemeenschap dat, naast de leerlingen, profijt van het systeem kan hebben. Op het platteland van Oeganda is het heel gewoon dat gezinnen die in de nabije omgeving van een school wonen gebruik maken van de watervoorziening van die school. Burimba Primary School heeft z’n 300 leerlingen, waarbij het uiteraard vaak meerdere kinderen uit een gezin betreft. In totaal zullen naar schatting 500 mensen van het nieuwe regenwateropvangsysteem gebruik gaan maken. Uit onderzoek voorafgaand aan de start van dit project gedaan bleek dat er al een watertank met een capaciteit van 10.000 liter bij de school aanwezig was, doch dat die slechts gebrekkig functioneerde. Onze hulp zorgt ervoor dat, naast de aanleg van het nieuwe regenwateropvangsysteem, ook deze al aanwezige tank weer optimaal functioneert. De uiteindelijke wateropvangcapaciteit bedraagt dus in totaal 20.000 liter.

De periodes van half oktober tot half december en van maart tot juni zijn in Oeganda regenseizoenen. In het meest zuidelijkwestelijke deel van het land, waartoe het gebied rond Lake Bunyonyi behoort, valt echter ook in de overige maanden wel wat neerslag. De gezinnen die in de directe omgeving van Burimba Primary School wonen zullen dus wellicht het hele jaar door van het regenwateropvangsysteem gebruik kunnen maken.

De aanleg van dit systeem is opnieuw een voorbeeld van onze strategie om in hulpmiddelen en faciliteiten te investeren waarvan grote groepen kunnen profiteren, waarbij onze aandacht altijd allereerst naar kinderen uitgaat. In 2018 hebben we een motorboot ter beschikking gesteld om het dagelijks veilig vervoer van leerlingen van Bwama Primary School te garanderen met in aanvulling daarop een vijftal aanlegsteigers om het aan en van boord gaan van de boot te vergemakkelijken; de hele gemeenschap maakt van deze aanlegsteigers gebruik om voor korte periodes aan te leggen. In 2019 hebben we een instructiezwembad gerealiseerd van waaruit we zwemlessen voor kinderen verzorgen en eerder dit jaar is een tweede motorboot vanuit Nederland gearriveerd die het hetzelfde doel dient als de eerste.

Onze dank gaat uit naar Kabareebe Hardware, het bedrijf dat alle benodigde onderdelen voor het regenwateropvangsysteem heeft geleverd en het vervolgens heeft aangelegd, alsook naar het team van Burimba Primary School en enkele ouders die geheel vrijwillig hun steentje in de werkzaamheden hebben bijgedragen. Niet in de laatste plaats bedanken wij ook de Trap-In Uden en Stichting Uden WereldWijd die dit project financieel mogelijk hebben gemaakt.

Het is ons doel om in de nabije toekomst meer regenwateropvangsystemen bij scholen rond Lake Bunyonyi aan te leggen. Mocht u graag financieel aan een project willen bijdragen, dan nodigen wij u uit een kijkje te nemen op onze pagina ‘Hoe u kunt helpen’. Uiteraard kunt u ons te allen tijde een e-mail sturen indien u vragen heeft. Elke bijdrage, klein of groot, wordt door ons uiteraard enorm gewaardeerd.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply