De wevervogel: veel gezien bij Lake Bunyonyi en bekend vanwege zijn ‘liefdesnest’.

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this post in English.

 

Lake Bunyonyi betekent letterlijk ‘plaats van veel kleine vogels’. Onder de vele vogelsoorten die aan het meer leven, valt de veel geziene weversvogel op door zijn speciale manier van nestbouw. Hun nesten staan zelfs bekend als een van de meest geavanceerde bij vogels.

Wevervogels variëren in lengte van ongeveer 10 tot 25 centimeter, waarbij de mannetjesvogels vaak fel geel en zwart van kleur zijn, terwijl de vrouwtjes een blekere bruingele kleur hebben. Een opvallend kenmerk van deze vogels is dat een mannetje zijn uiterste best doet om een nest te bouwen dat door een vrouwtje wordt goedgekeurd.

Het mannetje begint een nest te bouwen door allereerst een knoop te maken in een lange grasspriet. Dan creëert hij met behulp van zijn snavel en pootjes een cirkelvormige structuur. Vervolgens weeft hij gras rond de eerste ring om een bolvormig nest te bouwen. De vogel heeft een sterke, kegelvormige snavel, die goed van pas komt om de grassprieten die hij in zijn nest gebruikt als het ware te maaien. Hij is in staat om heuse knopen in nestmateriaal te maken, waardoor het veiliger wordt. De vogel heeft ongeveer twee dagen nodig om het nest te voltooien. Als laatste stap voegt hij zacht gras toe om het nest te bekleden en het comfortabel te maken voor de nakomelingen. Het nest heeft meestal een smalle buisvormige ingang aan de onderkant, die het voor een roofdier moeilijk maakt om naar binnen te gaan. Een wevervogelnest is volledig waterdicht en zal in principe niet beschadigd raken door water of wind.

Gewoonlijk bouwt het mannetje 5 tot 10 nesten en wacht dan tot een vrouwtje ze bezoekt en er een kiest. Hij probeert een mogelijke partner te lokken door enthousiast met zijn vleugels te slaan. Het komt wel voor dat een vrouwtje, nadat zij de basisstructuur van een nest heeft goedgekeurd, het mannetje helpt om het verder af te bouwen. Als een nest echter na een paar dagen niet door een vrouwtje wordt bezet, zal het mannetje het vernietigen en een ander nest bouwen, aangezien vrouwtjes alleen vers gebouwde nesten accepteren. Een mannetje kan in een broedseizoen meer dan 50 nesten bouwen.

 

Wellicht ook interessant om te lezen: Het nationale symbool van Oeganda, de Grijze Kroonkraanvogel.

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply