Lockdown in Uganda slechts gedeeltelijk versoepeld: armoede en honger nemen verder toe.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this post in English please click here.

 

Sommige regels die deel uitmaakten van de strenge lockdown, die in Oeganda sinds medio maart van kracht is, zijn inmiddels versoepeld, maar voor andere regels geldt dat zeker niet. Met het aantal bevestigde gevallen van COVID-19 iets meer dan 1000 en niemand aan het virus overleden, mogen veel bedrijven vooralsnog niet open, blijven alle scholen gesloten en blijven de Oegandezen zeer beperkt in hun bewegingsvrijheid. Het gevolg is dat de toch al zo arme bevolking in toenemende mate kampt met de economische impact van het virus.

Terwijl Oeganda’s nationale luchthaven, Entebbe airport, gesloten blijft voor reizigers uit het buitenland, is binnenlands toerisme in beginsel weer toegestaan; echter, het ontbreekt mensen aan de financiële middelen en/of de behoefte om op reis te gaan. Voor het gebied rond Lake Bunyonyi, waar wij onze hulp op richten en waar verreweg de meerderheid voor hun levensonderhoud afhankelijk is van het toerisme, betekent het dat extreme armoede en honger onder de meest kwetsbare groepen alleen maar toenemen; ook veel kinderen zijn daarvan slachtoffer.

Als het gezamenlijke team van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation zitten we niet stil. Terwijl we als gevolg van de huidige crisis van het verschaffen van noodhulp aan diegenen die dat het hardst nodig hebben een prioriteit hebben gemaakt, werken we ook verder aan onze te realiseren doelen en werven we daarvoor fondsen.

Zoals te zien in de fotoslider hieronder, hebben we eerder deze week opnieuw pakketten bestaande uit voedzaam maismeel, aardnoten en zeep verstrekt aan de twee Batwa groepen die aan Lake Bunyonyi wonen. Sinds het toerisme in maart is ingestort hebben deze mensen letterlijk niet één Oegandese shilling (0,025 eurocent) kunnen verdienen om eten van te kopen. Ze zijn de wanhoop nabij en waren dan ook wederom erg dankbaar voor onze hulp. De foto’s spreken voor zichzelf…op eentje ervan is te zien hoe één van de jongemannen een aantal kleine visjes laat zien die hij die dag uit het meer gevangen had om op te eten. Helaas bevat Lake Bunyonyi, door zijn locatie hoog op een plateau in combinatie met zijn diepte, nauwelijks vis; laat staan dat men zich daarvan in leven zou kunnen houden…

 

Om onze doelen te bereiken zijn we afhankelijk van donaties. We zijn een kleine particuliere stichting en onze lijntjes zijn erg kort. Daarom kunnen we garanderen dat 100% van uw donatie gebruikt wordt om onze doelen te realiseren, zonder ongewenste tussenkomst van autoriteiten.

Hieraan gerelateerd:
Leven aan de rand van de Oegandese maatschappij: de Batwa.
Opnieuw een onvergetelijke ervaring: op bezoek bij een Batwa groep.
Hoe u kunt helpen.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development’.

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply