Voor de derde keer noodhulp verleend: uit wanhoop grijpen de Batwa terug naar de jacht om te overleven.

posted in: Uncategorized | 0

 

This post can also be read in English.

 

Eerder deze week hebben Noah Mubangizi, Aaron Twinomujuni en Johnson Nihawa voor de derde keer noodvoedsel verstrekt aan een zorgvuldig geselecteerde groep van allerarmsten rond Lake Bunyonyi.  Wederom hebben een aantal weduwen met kinderen, die geen enkel stukje land bezitten en waarvan diversen met HIV besmet zijn, alsook een paar Batwa groepen (Pygmeeën) maismeel en zeep ontvangen.

Het bezoek aan de Batwa was een hartverscheurende confrontatie met het feit dat de mensen die tot deze stam behoren echt aan de rand van de Oegandese maatschappij leven.

Van oorsprong een stam van jagers/verzamelaars hebben ze meer dan 4000 jaar in grotten en bomen gewoond, en deelden ze de wouden met de berggorilla’s; totdat hun leven in 1991 plotseling totaal veranderde toen ze, als gevolg van maatregelen die noodzakelijk waren om uitsterven van de berggorillas’s te voorkomen, uit de wouden verdreven werden.

Sindsdien zijn ze om te overleven volkomen afhankelijk van het toerisme. De groepen die rond Lake Bunyonyi leven verkopen de toeristen hun handwerk en ze dansen voor hen. Van het geringe inkomen dat ze daarmee verdienen kunnen ze onder normale omstandigheden juist overleven. In mei 2018 heb ik tijdens één van mijn reizen naar Oeganda een groep bezocht, zoals hier te lezen.

Toen de Oegandese grens in maart gesloten werd in een poging het coronavirus uit het land weg te houden, was het toerisme de eerste sector die meteen volledig instortte met als gevolg dat de Batwa geen inkomen meer hadden en daarmee ook geen eten.

Deze week, toen Noah Aaron en Johnson de groep voor de derde keer opzocht om hen noodvoedsel te verstrekken, troffen ze hoofdzakelijk de kinderen van de groep aan, sommigen van hen gewapend met pijl en boog. De kinderen legden uit dat ze vanwege de enorme honger waren begonnen te jagen met pijl en boog. De volwassenen waren niet aanwezig; ze waren al enkele dagen op jacht en de kinderen hoopten dat ze zouden terugkeren met iets eetbaars.

De honger en de wanhoop die zij tijdens deze coronacrisis ervaren heeft hen genoodzaakt terug te grijpen naar hun leefstijl uit de periode voordat ze uit de wouden verdreven werden: die van jagen!

 

Hieraan gerelateerd:
Hoe wij gedurende de corona crisis hulp willen bieden bij Lake Bunyonyi.
We hebben de eerste noodzakelijke hulp bij Lake Bunyonyi kunnen verstrekken.
Inmiddels hebben wij tweemaal noodhulp rond Lake Bunyonyi verstrekt.

U kunt ons helpen meer noodhulp te verstrekken en onze andere doelen te bereiken.
Kijkt u daarvoor hier.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply