We hebben de eerste noodzakelijke hulp bij Lake Bunyonyi kunnen verstrekken.

posted in: Uncategorized | 0

 

This post can also be read in English.

 

Eerder deze week hebben we uit hoofde van onze officieel in Oeganda als CBO geregistreerde stichting, de eerste noodzakelijke hulp kunnen verstrekken bij Lake Bunyonyi. Dit met toestemming van de lokale autoriteiten en mogelijk gemaakt door donaties die we hebben ontvangen. Zoals in dit voorgaande artikel uitgelegd, zijn met name twee groepen aan Lake Bunyonyi als gevolg van de corona crisis in een uitzichtloze situatie terechtgekomen: weduwen met kinderen (velen van hen met hiv besmet en daardoor zeer kwetsbaar) en Batwa groepen (door velen ook wel Pygmeeën genoemd) waarvan er twee aan het meer wonen. Dit zijn de groepen waarop we ons richten terwijl we proberen hulp te bieden tijdens de huidige corona-crisis.

Ons houdend aan de richtlijnen van de lokale autoriteiten en terwijl er continu contact was met een zgn Security Officer, hebben we aan onze doelgroep maïsmeel en zeep kunnen verstrekken. Maïsmeel staat bekend als hoofdvoedsel in Oeganda. Het kan op diverse manieren worden bereid en wordt ook veel toegepast in dagelijkse maaltijden die door scholen en instellingen worden verstrekt. We hebben maïsmeel van de beste kwaliteit, dat bekend staat als zeer voedzaam, gebruikt. Zeep is een noodzakelijk hygiënemiddel in de huidige corona-crisis, waarbij een belangrijk advies immers is dat iedereen regelmatig zijn handen met zeep wast om verspreiding van het virus te tegen te gaan. Helaas kunnen veel armen in Oeganda het zich niet veroorloven om zeep te kopen, al helemaal niet onder de huidige omstandigheden, waarbij ze totaal van inkomen verstoken zijn.

Team managers Aaron en Noah hebben, vergezeld van ons jongste teamlid, Johnson, de operatie uitgevoerd. Om te voorkomen dat een te grote groep mensen zou ontstaan, is de vertegenwoordigster van een groep van 36 weduwen die regelmatig samenkomt voor handwerkactiviteiten (handwerk dat normaal gesproken aan toeristen wordt verkocht), samen met een paar andere groepsleden uitgenodigd op de locatie van NiCA, alwaar ze voor de hele groep maïsmeel en zeep in ontvangst hebben genomen; zij zullen dat onder elkaar verdelen. Gemiddeld hebben deze vrouwen elk drie kinderen. Velen van hen, ook kinderen, zijn besmet met HIV en afhankelijk van medicatie.

Om de twee Batwa groepen te voorzien was één van onze boten nodig. Ook daar werd beide keren een lid van de groep gevraagd naar voren te komen als vertegenwoordiger, terwijl de andere groepsleden op de achtergrond bleven. Helaas bleek dat de Batwa groepen niet volledig op de hoogte waren van wat zich momenteel allemaal afspeelt. Hoewel ze van de pandemie hadden gehoord, vroegen ze zich al weken wanhopig af waarom toeristen hen niet meer bezochten. Ze hadden niet begrepen dat er een verband was met de pandemie.

 

Zoals op de foto’s te zien is, hebben Aaron en Noah van de gelegenheid gebruik gemaakt om de mensen van meer voorlichting te voorzien over het virus en hoe ze zich daartegen het beste kunnen beschermen. Het bleek dat die informatie hen onvoldoende bereikt had. Op de foto’s is ook te zien dat ons team een van een kraantje voorziene jerry can, gevuld met ontsmettingsmiddel, en een teil bij zich had. Er werd de mensen verzocht hun handen de reinigen alvorens ze het maismeel en de zeep in ontvangst mochten nemen.

Zo’n 180-200 mensen zijn gebaat bij de hulp die we verstrekt hebben. Uit de reacties van de mensen bleek duidelijk hoezeer onze hulp gewaardeerd werd. Als het gezamenlijke team van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation zijn we vooral dankbaar dat we deze noodhulp hebben kunnen verstrekken en willen we graag de mensen bedanken die voor dit doel gedoneerd hebben.

We hopen de komende weken meer hulp te kunnen verstrekken, doch daarvoor zijn wij uiteraard wederom afhankelijk van donaties. Doneren is heel simpel; u kunt daarvoor gebruik maken de PayPal donatieknop op deze website of u kunt hier klikken voor andere manieren.

Elke donatie, hoe klein ook, waarderen wij uiteraard enorm!

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

Leave a Reply