Hoe wij gedurende de corona crisis hulp willen bieden bij Lake Bunyonyi

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this article in English please click here.

 

Ondanks verwoede pogingen van de Oegandese regering om het virus uit het land weg te houden heeft het vorige week toch kans gezien binnen te komen en zich te gaan verspreiden. Al diverse weken geleden werd iedere reiziger vanuit een land waarvan bekend was dat er besmettingen waren in beginsel  toegang tot Oeganda verboden. Alleen na een verplichte zelf quarantaine van twee weken nabij de nationale luchthaven, waaruit bleek dat men niet met Covid-19 besmet was werd toegang verleend. Ondanks die voorzorgsmaatregel bleek vorige week toch de eerste Oegandees besmet, waarna de gevallen elkaar begonnen op te volgen.

Hoewel uiteraard bedoeld om de Oegandese bevolking te beschermen, stortte de toeristensector onmiddellijk in als gevolg van de voorzorgsmaatregel. Dat had een enorme impact voor de mensen die voor hun levensonderhoud van het toerisme afhankelijk zijn. In het gebied rond Lake Bunyonyi, waar wij onze hulpverlening op richten, is zelfs verreweg de meerderheid (inclusief Nicky’s Care for Africa Foundation) voor inkomsten afhankelijk van het toerisme.

Nu het virus in het land is binnengedrongen, heeft de regering onmiddellijk alle scholen gesloten en alle mogelijke bijeenkomsten verboden; openbaar vervoer is stilgelegd en de mensen wordt verteld zoveel mogelijk thuis te blijven. Aangezien van enige sociale zekerheid in Oeganda geen sprake is en de meerderheid van de bevolking zichzelf staande houdt middels kleine dagelijkse inkomsten, komen de maatregelen heel hard aan. Ook voor onze stichting zijn er gevolgen: onze motorboten zijn tijdelijk niet nodig om de leerlingen van Bwama Primary School te vervoeren en er kunnen geen zwemlessen in ons instructiezwembad worden gegeven.

Zeer bewust van de ernst van de situatie voor de lokale bevolking, zijn we met ons gezamenlijk team op zoek gegaan naar manieren waarop we hulp kunnen bieden. Hoewel we onmogelijk iedereen in het gebied kunnen helpen, hebben we wel geconcludeerd dat er bij Lake Bunyonyi twee groepen zijn die in een uitermate hopeloze situatie beland zijn en daarom dringend hulp nodig hebben. Ten eerste zijn dat weduwen en in de steek gelaten vrouwen die de zorg voor kinderen hebben, ten tweede de Batwa, door velen ook Pygmeeën genoemd.

 

Weduwen en in de steek gelaten vrouwen met kinderen.

Er is in Oeganda een grote groep weduwen en in de steek gelaten vrouwen met kinderen. We zijn ons zeer bewust wat de corona crisis betekent voor de vrouwen uit deze groep die in het gebied rondom Lake Bunyonyi wonen.

Onder normale omstandigheden kunnen zij zichzelf in leven houden van het uitermate kleine inkomentje dat zij verdienen een deel van de kleine oogst van de gewassen die zij op hun stukje grond kunnen telen aan hotels in hun directe omgeving te verkopen. Helaas is het vorige regenseizoen echter lang en hevig geweest, met als gevolg dat veel oogsten mislukt zijn, waardoor de vrouwen voor wat noodzakelijk inkomen al meer afhankelijk waren geworden van hun andere activieit, het verkopen van hun zelf gemaakte handwerk dat zij aan toeristen. Aangezien hotels echter al enige weken geleden hun deuren hebben gesloten, door het instorten van het toerisme als gevolg van de voorzorgsmaatregelen van de regering. met als gevolg dat de vrouwen zowel hun gewassen als hun handwerk niet meer kunnen verkopen en dus helemaal niks verdienen. Het nieuwe regenseizoen staat op het punt te beginnen; het betekent dat nieuwe zaden zullen worden geplant en dat de daaruit voortkomende gewassen pas weer later dit jaar geoogst kunnen worden. De weduwen zijn wanhopig achtergebleven, verstoken van zowel inkomen als voedsel en niet langer in staat om hun kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben. Zelfs de zeep die zo noodzakelijk is om hun handen te wassen kunnen ze niet kopen. Veel van deze vrouwen alsook hun kinderen zijn HIV besmet en derhalve zeer kwetsbaar en afhankelijk van medicatie. Elk sociaal vangnet van overheidswege ontbreekt.

 

De Batwa.

Twee groepen behorend tot deze stam, die tot de oudste overlevende stammen van Afrika behoort, leven bij Lake Bunyonyi. Ze worden gezien als de eerste inwoners van de regio. Vanwege hun korte lichaamslengte worden ze door velen ook wel Pygmeeën genoemd. Als een stam van jagers en verzamelaars hebben zij meer dan 4.000 jaar in grotten en bomen geleefd, en de bossen gedeeld met de berggorilla’s; totdat hun leven in 1991 plotseling volledig veranderde als gevolg van de maatregelen die genomen werden om uitsterven van de berggorilla’s te voorkomen. In dat jaar werd Bwindi Impenetrable Forest officieel tot nationaal park met als naam ‘Bwindi Impenetrable National Park’ gedoopt, en werd ook ‘Mgahinga Gorilla National Park’ gecreeërd. Het was vooral vanwege een verhoogd infectie risico voor de berggorilla’s (mensen en gorilla’s hebben 98 procent dna met elkaar gemeen), dat de Batwa uit de bossen werden verbannen. Sindsdien leven groepen die tot deze stam behoren aan de rand van de maatschappij, twee daarvan dus rond Lake Bunyonyi. Om te overleven zijn ze afhankelijk van het toerisme. In deze twee eerder geposte artikelen op deze website is meer te lezen over de uitermate trieste omstandigheden waaronder zij moeten leven:

Leven aan de rand van de Oegandese maatschappij: de Batwa.

Opnieuw een onvergetelijke ervaring: op bezoek bij een Batwa groep.

 

Het feit dat er momenteel geen toeristen naar Lake Bunyonyi komen betekent voor deze mensen dat zij helemaal geen inkomsten hebben. Aangezien ze geen grond bezitten hebben ze zelfs niets eens de mogelijkheid om gewassen telen om te eten of te verkopen; ze zijn totaal verstoken van zowel voedsel als van geld om dat te kopen. Onder hen zijn veel kinderen.

Hoe we willen helpen.

Van donaties die we hopen te ontvangen willen we de hierboven genoemde, uiterst kwetsbare, groepen hulp bieden. We zullen hen voedselpakketten bestaande uit droog en lang houdbaar voedsel brengen; voorbeelden daarvan zijn bonen, maismeel en aardnoten. Om het voor deze mensen ook mogelijk te maken om volgens het advies hun handen regelmatig zorgvuldig te wassen zal ook zeep deel uitmaken van het pakket. Afhankelijk van donaties kunnen we dit herhalen.

Aangezien al het vervoer in het gebied van Lake Bunyonyi over water gaat en de mensen verteld wordt zoveel mogelijk thuis te blijven, zullen wij onze motorboten inzetten om de pakketten te bezorgen. We zullen onze hulpacties uitvoeren met toestemming van en in samenwerking met de lokale autoriteiten.

 

Uiteraard zal dit initiatief financieel mogelijk gemaakt moeten worden en daarbij vragen wij uw hulp!

Doneren is heel gemakkelijk.
U kunt daarvoor gebruiken maken van de PayPal donatieknop rechtsboven

of u kunt deze pagina bezoeken voor andere opties.

Elke donatie, klein of groot, waarderen wij uiteraard enorm!

 

 

Update per 10 augustus: sinds de lockdown in Oeganda in de maanden juni en juli geleidelijk is versoepeld en het meest recente oogstseizoen beter was dan het vorige, merken we dat de behoefte aan noodhulp voor de eerste hierboven genoemde groep (weduwen en verlaten vrouwen met kinderen) aanzienlijk is afgenomen. We constateren dat sommigen binnen de gemeenschap die weer (een deel van) hun dagelijkse brood weten te verdienen bereid zijn dat te delen met de armsten onder hen.
Helaas profiteert de tweede genoemde groep (de Batwa-mensen) in het geheel niet van deze ontwikkeling. Zij leven totaal aan de rand van de samenleving, maken geen deel uit van een gemeenschap, en bezitten bovendien geen grond (waardoor ze dus zelfs niet in de gelegenheid zijn om gewassen te verbouwen). Hun huidige trieste omstandigheden zullen pas verbeteren als het toerisme weer opbloeit. We hebben daarom besloten dat onze noodhulp vanaf nu beperkt blijft tot deze Batwa-groepen.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.

 

(bijgewerkt 10 augustus)

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply