Twee levens op Lake Bunyonyi gered dankzij snelle interventie met onze motorboot.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this post in English please click here.

 

Afgelopen 15 januari waren NiCA Managers Aaron and Noah samen met anderen bezig met de bouw van aan ons instructiezwembad toegevoegde overdekte ruimte, toen zij werden opgeschrikt door een noodkreet om hulp vanuit de gemeenschap. Het bleek dat een kano gekapseisd was en dat de twee mensen die aan boord ervan waren dreigden te verdrinken.

Gilbert Twinamasiko (27) en zijn moeder (52) waren op weg naar huis nadat zij getuinierd hadden. In de kano, die ze geleend hadden, vervoerden ze de gewassen die ze geoogst hadden (aubergines, komkommers, bonen en aardappelen). Terwijl ze onderweg waren op het meer veranderden plotseling de weeromstandigheden en werd het meer onstuimig. Het gevolg was dat de kano kapseisde en zonk samen met alle geoogste gewassen, terwijl Gilbert en zijn moeder hulpeloos achterbleven.

Het team aarzelde geen seconde toen de noodkreet hen bereikte; ze hebben zich onmiddellijk met de motorboot naar de plaats des onheils begeven alwaar zij de twee slachtoffer konden redden. Noah herinnert zich hoe Gilbert uit alle macht aan het proberen was zijn moeder met behulp van een aanreikte peddel van de verdrinkingsdood te redden terwijl hij ook zelf boven water probeerde te blijven. Noah bedankt het hele team dat bij de reddingsactie betrokken was

Het is bekend dat de weersomstandigheden erg grilling zijn. Binnen enkele minuten kan het weer van rustig en zonnig omslaan naar winderig en regenachtig. Onder slechte weersomstandigheden wordt het meer gemakkelijk onstuimig waardoor mensen die zich op dat moment in kano’s op het water bevinden gevaar lopen. Cijfers laten zien dat elke maand zeker drie mensen in het meer verdrinken; het valt niet mee om in het gebied iemand te vinden die niet een dierbare aan het meer verloren heeft. Lake Bunyonyi is het diepste meer in Oeganda en het tweede diepste in heel Afrika. Voor vervoer is de lokale bevolking afhankelijk van het meer, terwijl ze het water tegelijkertijd vrezen. Verreweg de meerderheid kan niet zwemmen.

Voor de lokale bevolking zijn de kano’s nog steeds het traditionele vervoersmiddel, zoals te zien in de fotoslider hieronder:

 

Als het gezamenlijke team van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation bieden we hulp. In oktober 2018 hebben we een motorboot voor het dagelijks veilig vervoer over het meer van de leerlingen van Bwama Primary School ter beschikking gesteld; in september 2019 hebben we een instructiezwembad gebouwd waar we zwemlessen verzorgen. Op die manier zullen de verdrinkingen op het meer de komende jaren steeds meer tot het verleden gaan behoren.

 

NiCA Foundation & HWMCO Nederland
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

Leave a Reply