De Moringaboom groeit niet bij Lake Bunyonyi.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this post in English please click here.

 

Ondanks alle positieve feiten die bekend zijn over de Moringaboom en ondanks onze hoop dat de boom zou kunnen bijdragen aan het elimineren van ondervoeding rond Lake Bunyonyi, hebben we helaas moeten concluderen dat de boom als gevolg van lokale omstandigheden niet kan wortelen.

Al vrij snel nadat we vorig jaar mei zaden hadden uitgedeeld begonnen we berichten te ontvangen over zaden die het niet gered hadden. Moringa deskundigen in Oeganda lieten ons weten dat het niet ondenkbaar was dat de boom wellicht tijd nodig had om zich in het gebied aan te passen; er was een goede kans dat de zaden van bomen die het uiteindelijk wel redden veel gemakkelijker zouden wortelen en uitgroeien tot volwaardige bomen.

Naar aanleiding daarvan hebben wij onze hoop toen gevestigd op een zeer ervaren lokale boer die erin geslaagd was een aantal zaden te laten wortelen. In augustus hebben we met ons team een bezoek gebracht aan deze boer. Bijgaande foto’s zijn tijdens dat bezoek genomen.

 

Helaas zagen we onze hoop enkele maanden later in rook opgaan toen we te horen kregen dat ook de jonge boompjes bij deze boer het niet gered hadden. Hoewel een langdurig en hevig regenseizoen bepaald niet positief hebben bijgedragen aan de situatie, concluderen de deskundigen dat het niet succesvol wortelen van de boom in het gebied met name te wijten moet zijn aan de hoogteligging ervan; Lake Bunyonyi ligt met het gebied eromheen op een plateau met een hoogte van zo’n 2000 meter. Daardoor verschilt het klimaat enigszins van andere delen van Oeganda, waar de boom wel succesvol groeit.

Uiteraard betreuren we het zeer dat alle inspanningen niet tot het gehoopte resultaat hebben geleid.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegevens blijven uiteraard privé.

 

 

Leave a Reply