Wij bekommeren ons ook om veilig drinkwater.

posted in: Uncategorized | 0

 

This article is here available in English.

 

De meerderheid van de Oegandese plattelandsbevolking heeft geen toegang tot veilig drinkwater. Hoe hartverscheurend is dat als we weten dat water de bron van alle leven is! Veel mensen zijn voor water afhankelijk van kleine meren die vaak slootwater bevatten. Vaak moeten ze enkele uren lopen om een plaats te bereiken waar ze hun jerrycans kunnen vullen met vervuild water. Meestal zijn het ook de kinderen die voor deze taak worden gestuurd. Niet alleen is het voor kinderen extreem zwaar om een met water gevulde jerrycan mee naar huis te dragen, maar het betekent helaas ook dat ze structureel veel kostbare uren op school missen. De ontelbare hoeveelheden bacteriën die het water verontreinigen hebben een grote invloed op de algehele gezondheid van de plattelandsbevolking en veroorzaken dat ze niet goed kunnen functioneren in hun dagelijks leven.

Gemiddeld bestaat een menselijk lichaam voor zo’n 55-60 procent uit water (voor baby’s bedraagt dat percentage zelfs 75!); voor een goede gezondheid is het uiteraard van belang om dat percentage op peil te houden. Helaas is de trieste waarheid dat in ontwikkelingslanden uitdroging tot de belangrijkste doodsoorzaken behoort. Aangezien Oeganda zo’n ontwikkelingsland is, dat daarbij ook nog eens de jongste bevolking ter wereld heeft (de gemiddelde leeftijd van de bevolking is nog geen 16 jaar!), is het niet zo moeilijk om te concluderen dat veel mensen er onder uitermate zware omstandigheden moeten leven en dat de noodzaak tot verbeteringen groot is.

Wij zijn dan ook blij te kunnen meedelen dat de afgelopen drie drinkwaterfilters succesvol gebruikt zijn bij Lake Bunyonyi. De filters zijn in Nederland ontwikkeld met het doel om veilig drinkwater te kunnen verschaffen in situaties waar de toegang daartoe ontbreekt. Een filter absorbeert in water opgeloste stoffen en vangt 99,99999% van de aanwezige micro-organismen, zoals bacteriën, af. Het plaatje hiernaast laat zien hoe het werkt. Het filter (dat bestaat uit een 100% organische Actieve-kool in combinatie met een samenstelling van Ultra-membranen) wordt in vervuild water geplaatst, waar het water geabsorbeerd en gezuiverd wordt; vervolgens wordt het water middels een slangetje overgeheveld naar een schone teil/jerrycan.

Eén van de filters is toegepast bij ons instructiezwembad, alwaar water uit het meer gebruikt wordt voor de bereiding van de warme thee die de kinderen na een zwemles krijgen. Een tweede filter is gebruikt door een gezin dat direct aan het meer woont en er voor water van afhankelijk is. Het derde is gebruikt bij een restaurant, ook direct aan het meer gevestigd, om hun klanten zuiver water te kunnen bieden. (helaas is dit, na een poos te zijn gebruikt, verloren geraakt als gevolg van noodweer, waarbij het restaurantje volledig vernield is.)

In alle drie de situaties functioneerden de filters geweldig! Het water ziet er na te zijn gezuiverd schoon en fris uit en het smaakt heerlijk! Daarom onderzoeken wij momenteel mogelijkheden om dit initiatief uit te breiden.

Als de eigenaar van het restaurantje erin slaagt zijn bedrijfje te herbouwen en voort te zetten zal hij uiteraard een nieuw exemplaar krijgen.

Dit jaar hebben wij aan onze doelen de aanleg van regenwateropvangsystemen bij basisscholen in ons werkgebied toegevoegd; een selectiecriterium dat wij daarbij onder andere gaan hanteren is het aantal mensen uit de gemeenschap dat, naast de leerlingen, van het systeem zal kunnen profiteren. Op het platteland van Oeganda is het heel gebruikelijk dat mensen die in de directe omgeving van een school wonen gebruik maken van diens watervoorziening.

Ook u kunt ons helpen onze doelen te bereiken. In het hoofdstuk ‘Hoe u kunt helpen’ kunt u lezen wat u zoal kunt doen. Elke bijdrage, groot of klein, wordt door ons enorm gewaardeerd!

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws op onze website? Laat het ons weten door hieronder als opmerking uw naam en e-mailadres achter te laten. Uw gegevens blijven uiteraard privé. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

 

 

 

Leave a Reply