Wederom een doel bereikt: ons instructiezwembad is een feit!

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this article in English.

 

Eerder hebben we vermeld dat we de weloverwogen beslissing hadden genomen om de bouw van een instructiezwembad aan onze doelen toe te voegen. We zijn ontzettend blij dat we inmiddels kunnen aankondigen dat we dit doel hebben kunnen realiseren.

Ondanks dat een vijfde deel van Oeganda uit water bestaat kan de meerderheid van de bevolking niet zwemmen. Statistieken betreffende het vervoer over Lake Bunyonyi, het gebied waarop we ons richten met HWMCO-Nederland en NiCA Foundation, laten zien dat elke maand minstens drie mensen in het meer verdrinken. Meer dan 70% van de mensen die genoodzaakt zijn het meer elke dag, in de meeste gevallen per kano, over te steken, kan momenteel niet zwemmen. Lake Bunyonyi is het diepste meer in Oeganda, het tweede diepste meer in Afrika en het derde diepste in de wereld. De diepte van het meer varieert van 40 tot 900 meter! Het valt niet mee om in het gebied iemand te vinden die niet een dierbare aan het meer verloren heeft.

Gaandeweg de periode die wij nu in het gebied aan het helpen zijn is ons duidelijk geworden dat er sprake is van een vicieuze cirkel wat betreft de angst die in mensen leeft voor het meer. Het is hun angst die hen ervan weerhoudt om zwemmen te leren, en juist omdat ze niet kunnen zwemmen lopen mensen het risico te verdrinken, wat inderdaad ook regelmatig gebeurt, zoals de statistieken laten zien. De verdrinkingen bevestigen op hun beurt weer de angst voor het meer, waardoor men zwemmen blijft vermijden… Door ons allereerst en vooral op de kinderen te richten met het aanbieden van zwemlessen, hopen we deze vicieuze cirkel mettertijd te doorbreken.

In de fotoslider hieronder zijn foto’s van de bouw van het instructiezwembad, aan een oever en als een geintegreerd deel van het meer, zien. Het bouwproces is begonnen met verwijderen van de aanwezige begroeing van de locatie. Daarna volgde de zware klus van gekochte bomen kappen en naar de locatie vervoeren. De bomen vormen de onderwaterbasis van het zwembad. Zgn ‘black wattle trees blijken uitermate geschikt voor een doel als dit, omdat ze oersterk zijn en zeer waterbestendig. Om die reden worden ze ook gebruikt in de bouw van aanlegsteigers. Ook andere voor de bouw benodigde materialen, zoals zand, grof grind en houten planken moesten gekocht en op de locatie verzameld worden. Daar kon met de bouw worden aangevangen, waarbij allereerst de omtrek van het zwembad werd uitgezet. Daarna werden de palen voor de basis aangebracht. Toen het complete frame voor het zwembad klaar was konden daarop houten planken worden aangebracht om zodoende een pad rondom het zwembad te vormen; in dit stadium werd ook heus duikpunt aangebracht! De muren van het zwembad zijn gevormd uit grof gemazen netten. Op de bodem is een laag zand gemengd met grof grind aangebracht. Aan de zijde van het meer is voor de veiligheid een prachtige houten omheining aangebracht. Als finishing touch is een deel van de constructie groen geverfd. Niet in de laatste plaats is ook gedacht aan een omkleedruimte voor de kinderen.

 

Dit instructiezwembad is gebouwd om de gehele gemeenschap te dienen, waarbij de nadruk allereerst op de kinderen ligt. Klassen van alle scholen zijn van harte welkom om zwemlessen te krijgen, uiteraard na eerst contact met ons te hebben opgenomen. Er wordt een kleine bedrage voor elk kind gevraagd, die bedoeld is om de kosten te dekken die we moeten maken (zoals bijvoorbeeld brandstof voor onze motorboot wanneer de kinderen ermee naar het zwembad vervoerd moeten worden) en om te bewerkstelligen dat we het zwembad kunnen onderhouden, zodat het gedurende vele jaren dienst kan doen.

Opnieuw vragen we de gemeenschap om de handen met ons ineen te slaan, zodat er met elkaar een geslaagd project van kunnen maken. In deze context verwijs ik ook wederom naar het hoofdstuk, ‘Waar wij voor staan’ alwaar onze principes beschreven worden. Wat betreft het zwembad is er meteen al een school, Burimba Primary School, die een geweldig voorbeeld van de handen ineenslaan blijkt te zijn! Een groep fanatiek samenwerkende moeders van leerlingen van die school heeft aangegeven elke maand 40 liter brandstof voor de boot te zullen bijdragen. Daardoor kan de bijdrage die we voor de leerlingen van deze school in rekening moeten brengen aanzienlijk omlaag. We bedanken deze groep moeders voor het ineenslaan van de handen met ons, omwille van een betere toekomst voor hun kinderen.

Een groot dank je wel gaat ook uit naar diegenen die zich het belang van dit instructiezwembad voor de gehele gemeenschap hebben gerealiseerd en die als vrijwilliger een bijdrage aan de bouw hebben geleverd. Dank je wel voor jullie fantastische inzet!

Niet in de laatste plaats bedanken wij ook Stichting Trap-In Uden en Stichting Uden WereldWijd die dit project financieel mogelijk hebben gemaakt.

Wij kijken ernaar uit om in de komende weken te starten met ons zwemprogramma. Ons streven is om de lessen zoveel mogelijk verzorgd te laten worden door getrainde vrijwilligers.

Blijf ons volgen voor updates!

 

HWMCO-Nederland
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

Leave a Reply