Ons instructiezwembad is een feit!

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this article in English.

 

Een paar maanden hebben we de weloverwogen beslissing genomen om de bouw van een instructiezwembad aan onze doelen toe te voegen. We zijn ontzettend blij dat we inmiddels kunnen aankondigen dat we dit doel hebben kunnen realiseren.

Ondanks dat een vijfde deel van Oeganda uit water bestaat kan de meerderheid van de bevolking niet zwemmen. Statistieken betreffende het vervoer over Lake Bunyonyi, het gebied waarop we ons richten met HWMCO-Nederland en NiCA Foundation, laten zien dat elke maand minstens drie mensen in het meer verdrinken. Meer dan 70% van de mensen die genoodzaakt zijn het meer elke dag, in de meeste gevallen per kano, over te steken, kan momenteel niet zwemmen. Lake Bunyonyi is het diepste meer in Oeganda, het tweede diepste meer in Afrika en het derde diepste in de wereld. De diepte van het meer varieert van 40 tot 900 meter! Het valt niet mee om in het gebied iemand te vinden die niet een dierbare aan het meer verloren heeft.

Gaandeweg de periode die wij nu in het gebied aan het helpen zijn is ons duidelijk geworden dat er sprake is van een vicieuze cirkel wat betreft de angst die in mensen leeft voor het meer. Het is hun angst die hen ervan weerhoudt om zwemmen te leren, en juist omdat ze niet kunnen zwemmen lopen mensen het risico te verdrinken, wat inderdaad ook regelmatig gebeurt, zoals de statistieken laten zien. De verdrinkingen bevestigen op hun beurt weer de angst voor het meer, waardoor men zwemmen blijft vermijden… Door ons allereerst en vooral op de kinderen te richten met het aanbieden van zwemlessen, hopen we deze vicieuze cirkel mettertijd te doorbreken.

Dit instructiezwembad is gebouwd om de gehele gemeenschap te dienen, waarbij de nadruk allereerst op de kinderen ligt. Het doel van onze zwemlessen is om hen in staat te stellen een eventuele noodsituatie in het meer te overleven. Klassen van alle scholen zijn van harte welkom om zwemlessen te krijgen, uiteraard na eerst contact met ons te hebben opgenomen. Er wordt een kleine bedrage gevraagd, die bedoeld is om de kosten te dekken die we moeten maken (zoals bijvoorbeeld brandstof voor onze motorboot wanneer de kinderen ermee naar het zwembad vervoerd moeten worden) en om ons in staat te stellen de kinderen na afloop van een zwemles een sneetje brood en thee te verstrekken; dit omdat zwemmen nou eenmaal veel energie vraagt en de meeste kinderen het (vanwege de grote armoede) met slechts een enkele maaltijd per dag moeten doen.

 

Een groot dank je wel gaat ook uit naar diegenen die zich het belang van dit instructiezwembad voor de gehele gemeenschap hebben gerealiseerd en die als vrijwilliger een bijdrage aan de bouw hebben geleverd. Dank je wel voor jullie fantastische inzet!

Niet in de laatste plaats bedanken wij ook Stichting Trap-In Uden en Stichting Uden WereldWijd die dit project financieel mogelijk hebben gemaakt.

Wij kijken ernaar uit om in de komende weken te starten met ons zwemprogramma. Ons streven is om de lessen zoveel mogelijk verzorgd te laten worden door getrainde vrijwilligers.

Blijf ons volgen voor updates!

 

HWMCO-Nederland
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

Leave a Reply