Op zoek naar vervolgtrajecten: op bezoek bij een Vocational School in Oeganda.

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this article in English.

 

Onze werkvakantie afgelopen zomer in Oeganda hebben wij mede benut om op zoek te gaan naar toekomstige vervolgprojecten. Inmiddels ondersteunen wij Bwama Primary School al enige tijd onder NiCA Foundation, en gaandeweg zijn wij tot de ontdekking gekomen dat goed vervolgonderwijs in bijna alle gevallen op een zodanige afstand te vinden is, dat de enige mogelijkheid hieraan te kunnen deelnemen een internaat is, met alle financiële consequenties die dat met zich meebrengt. Dat geldt uiteraard niet alleen voor leerlingen van Bwama Primary School, maar in feite voor alle leerlingen uit het gebied rond het meer.

Voor veel kinderen in Oeganda is het behalen van hun ‘Primary School Certificate’ voor het succesvol doorlopen van de basisschool al een hele opgave. Vaak ontbreken de financiële middelen of worden de kinderen als gevolg van hun levensomstandigheden niet gemotiveerd om de gehele basisschool periode af te ronden; het gevaar om al heel jong te moeten gaan werken of daarvoor zelf te kiezen ligt erg op de loer. Voor de groep die wél hun certificaat behaalt is er de vraag: wat kan en mag ik doen na de basisschool?

Er zijn dan de volgende mogelijkheden voor de kinderen, die soms al een jaar of 16 zijn:

  • Stoppen en proberen een baantje te vinden
  • Vervolgen op een middelbare school (secondary school)
  • Vervolgen op beroepsonderwijs (vocational school)

Aangezien ik zelf in Nederland al enige jaren werkzaam ben op een MBO-school, wilde ik graag onderzoeken wat een toekomstige samenwerking van NiCA Foundation met een Vocational School, in de vorm van bijvoorbeeld een dependance, eventueel zou kunnen betekenen. Daarom hebben wij als team een bezoek gebracht aan ‘Rokure Community Polytechnic’. De tocht daarnaartoe voerde ons twee uur over niet geasfalteerde weggetjes over de berghellingen van Lake Bunyonyi, een prachtige route boven 2.000 meter hoogte.

Na een zeer hartelijke ontvangst werd ons de opzet van beroepsonderwijs in Oeganda uiteengezet door de hoofdinstructeur aan de school, dhr Mpagi. Daarna leidde hij ons rond door de praktijklokalen. De school heeft 206 studenten, waarvan 50 meisjes, zo’n 10 docenten en een handjevol stafmedewerkers, en is keurig en strak georganiseerd.

De school biedt instroommogelijkheden voor gecertificeerde leerlingen van primary schools, cursusmogelijkheden met certificaten voor uitvallers vanuit primary schools, en ook instroommogelijkheden voor secondary school gecertificeerde leerlingen. Uiteraard zijn er intern ook mogelijkheden om door te stromen naar hogere niveaus. Er wordt lesgegeven in Engels en Swahili, er is een landelijk bepaald lesprogramma en er zijn landelijk vastgestelde examens volgens het traditionele Engelse schoolsysteem. Talen, Burgerschap en rekenen maken eveneens deel uit van het lesprogramma.

Er kan uit verschillende vakrichtingen gekozen worden: Elektrotechniek, Autotechniek, Metaalbewerking, Hout & Meubel, Metselen en Handwerken. Metselen is de meest gekozen opleidingsrichting voor jongens, handwerken voor meisjes. De school was toe aan uitbreiding van lokalen en het was prachtig om te zien hoe die volledig binnen het lesprogramma wordt gerealiseerd. Gemetselde muren, stalen kozijnen en elektrische bedrading worden door studenten, onder begeleiding, geproduceerd.

 

Stages zijn soortgelijk als bij ons in Nederland; er is intensieve samenwerking met lokale bedrijven om studenten op de werkplek te kunnen laten leren en om de praktijkfaciliteiten af te stemmen op gebruik in het lokale bedrijfsleven. Alles bij elkaar een treffende gelijkenis met ons Nederlandse onderwijssysteem!

Bezien vanuit Oegandees perspectief voldoen de onderwijsfaciliteiten uitstekend aan de lokale praktijk. En dat is precies waar een Vocational School, ook in Afrika, gewoon voor bedoeld is: datgene leren, waar je later je inkomen mee kunt verdienen!

 

Binnenkort: Instructiezwembad gerealiseerd!

In het hoofdstuk ‘Hoe u kunt helpen’ op onze website kunt u lezen op welke manieren u ons kunt helpen onze doelen te bereiken.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

 

Leave a Reply