Oeganda-reis 2019: leesbrillen gedoneerd aan Bwama Health Center.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this article in English please click here.

 

Tijdens mijn Oeganda-reis in 2018 heb ik, samen met ons Oegandese team, voor het eerst een aantal tweedehands brillen vanuit Nederland meegebracht en gedoneerd bij Bwama Health Center. Het gezondheidscentrum bevindt zich, net als Bwama Primary School, op Bwama Island en is een belangrijke aanbieder van eerstelijnszorg in de omgeving van Lake Bunyonyi. Omdat onze donatie zeer op prijs werd gesteld, hebben we ook dit jaar weer brillen meegebracht.

Bwama Health Center is in 2012 geopend als resultaat van een prachtige samenwerking tussen Sloveense artsen en verpleegkundigen, Edirisa UK en de Oegandese gezondheidszorg. Het gezondheidscentrum is van groot belang voor de armen in de lokale gemeenschap die medische zorg nodig hebben, aangezien alle diensten volledig gratis worden aangeboden, zoals de tekst op het bord bij de ingang bevestigt. Dit is precies de reden waarom wij juist deze locatie kiezen om de brillen aan te doneren; we willen er immers graag zeker van zijn dat onze hulp bij de juiste mensen terecht komt.

Uit de communicatie na de donatie van vorig jaar hadden we begrepen dat het vooral leesbrillen zijn die enorm gewaardeerd worden. Mensen bleven, nog lang nadat alle door ons achtergelaten exemplaren een nieuwe eigenaar hadden gevonden, naar het gezondheidscentrum komen in de hoop dat er een leesbril voor hen zou zijn. Daarom hebben we besloten deze keer alleen leesbrillen te doneren.

Op de ochtend van ons bezoek werden we, net als vorig jaar hartelijk welkom geheten door verpleegster Hossan; zij drukte ons nog eens op het hart hoe belangrijk onze hulp is en hoezeer hij gewaardeerd wordt. Ons bezoek was vooraf aangekondigd in de lokale kerk, om mensen die een leesbril nodig hadden in staat te stellen die dag naar het gezondheidscentrum te komen om wellicht een geschikte bril te vinden. Net als vorig jaar was het ontroerend om de blijdschap op de gezichten van de mensen te zien bij het ervaren dat zij met behulp van de juiste leesbril echt weer veel gemakkelijker konden lezen. Sommigen konden we niet onmiddellijk aan een voor hen geschikte leesbril helpen en hebben we geadviseerd hun ogen eerst goed te laten doormeten door een oogarts. Uiteindelijk zou het dan heel goed mogelijk kunnen zijn dat de geschikte bril voor hen zich alsnog tussen de andere door ons achtergelaten leesbrillen bevindt.

Onze dank gaat wederom uit naar de vestiging van Pearle opticiens in Uden voor het inzamelen van de brillen (waarbij ze ditmaal ook andere vestigingen betrokken hebben) en dit jaar ook naar Piet Optiek, docent optiek aan een mbo school hier in Nederland, voor het geheel belangeloos doormeten van de brillen.

 

HWMCO-Nederland & NiCA Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

Leave a Reply