Er is behoefte aan reddingsvesten en aanlegsteigers.

posted in: Uncategorized | 0

 

This article can here be read in English.

 

Onze introductie in van een eerste motorboot, om het veilig vervoer over Lake Bunyonyi van de leerlingen van Bwama Primary School te garanderen, in oktober 2018 , heeft geleid tot verschillende positieve ontwikkelingen.

Allereerst is het aantal leerlingen van de school met meer dan 100 toegenomen. Toen ik de school in September 2017 voor het eerst bezocht, waren er zo’n 190 leerlingen, inmiddels zijn er dat ruim 300. De toename betreft twee groepen kinderen. Er zijn kinderen die van verder komen, die voorheen helemaal niet naar school gingen en die nu, dankzij de boot, de mogelijkheid gekregen hebben om wel te gaan; en er zijn ook kinderen die voor de komst van de boot, omdat ze zich in een kano niet veilig voelden, elke dag de moeizame tocht te voet naar een andere, ver weg gelegen school maakten, waarbij ze uren moesten lopen, vaak zelfs bergopwaarts. Het maximale aantal leerlingen dat de school kan aannemen is 350.

Gezien het onbetwiste belang van onderwijs voor elk kind, is de toename van het aantal leerlingen natuurlijk geweldig nieuws!

Ten tweede is het tijdmanagement van de school enorm verbeterd. Voordat de boot geïntroduceerd werd, was er elke ochtend ten minste twee uur nodig om alle leerlingen met behulp van de kano’s naar school te vervoeren. Het gevolg was dat tijdmanagement een heel groot probleem vormde. Het aantal uren dat daadwerkelijk les gegeven kon worden schoot elke dag tekort. Het probleem was nog groter gedurende dagen dat het slecht weer was. Het meer kan bij slecht weer behoorlijk onstuimig worden en ouders kozen er vaak voor hun kinderen op zulke dagen thuis te houden; als voor later op dag slecht weer voorzien werd, zag de staf zich vaak genoodzaakt de leerlingen voor het einde van de schooldag naar huis te sturen, zodat ze het meer konden oversteken voordat het onstuimig zou worden.

Tenslotte hebben wij dankbaar geconstateerd dat we, dankzij het feit dat enerzijds de lokale gemeenschap de handen met ons ineen geslagen heeft en dat anderzijds toeristen van de boot gebruik maken voor recreatieve tochten, de kosten voor brandstof en toekomstig onderhoud gedekt weten. Daardoor is het dagelijks veilig vervoer over het meer van de leerlingen gegarandeerd!

Natuurlijk zijn we ontzettend blij met deze prachtige resultaten, maar we zijn ons ook ten zeerste bewust dat er nog veel gerealiseerd moet worden voor Bwama Primary School. Terwijl aan een tweede boot project gewerkt wordt, is er grote behoefte aan reddingsvesten voor de nieuwe leerlingen, die de school als gevolg van de komst van de boot zijn gaan bezoeken, en ook is er dringend behoefte aan meer aanlegsteigers.

De behoefte aan reddingsvesten zal weinig uitleg behoeven. In geval van een noodsituatie met de boot, waarbij kinderen in het water belanden, zijn ze met reddingsvesten aan veilig totdat hulp arriveert.

Er zijn 5 plaatsen waar de leerlingen van Bwama Primary School zich elke ochtend verzamelen om vervolgens te worden opgepikt met de boot die hen veilig naar school vervoert. Laat in de middag worden zij weer terug vervoerd naar dezelfde plaats. Een motorboot is veel hoger dan een kano en dat brengt met zich mee dat het in- en uitstappen aan een oever zonder een aanlegsteiger voor problemen zorgt. Ook is het enorm zwaar om de boot vanaf de oevers terug het water in te duwen.

Afgelopen januari hebben we, dankzij gulle donaties, twee van de vijf noodzakelijke aanlegsteigers kunnen realiseren. Zoals de video hieronder laat zien, is het voor kinderen op die plaatsen niet moeilijk om in de boot te komen.

 

 

Er zijn echter nu nog drie punten waar ook aanlegsteigers nodig zijn. In de video hieronder is te zien hoe de kinderen op deze plaatsen moeten worstelen om aan boord van de boot te klimmen en hoe vooral de jongere kinderen daarbij geholpen moeten worden.

 

 

Overweegt u alstublieft een donatie die ons zal helpen om de drie resterende aanlegsteigers te realiseren en meer reddingsvesten voor de kinderen aan te schaffen.

Elke bijdrage, al is die nog zo klein, wordt uiteraard enorm door ons gewaardeerd!

 

HWMCO-Nederland & NiCA-Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

 

Leave a Reply