De Moringaboom: een boom die levens kan redden.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this article in English please klick here.

 

“The hardest thing to see is what is in front of your eyes”
~ Goethe

 

De woorden hierboven lijken meer en meer van toepassing op de Moring oleifera boom, of gewoon Moringaboom zoals ik hem in dit artikel zal noemen. Velen noemen de boom al een Wonderboom, en steeds meer onderzoeken beginnen te bevestigen dat de Moringaboom heus voor wonderen zorgt en dat de traditionele geneeskunde het al lange tijd juist heeft. Hieronder zal ik me vooral richten op de hoge voedingswaarden van de boom.

In 2017 leed zo’n 821 miljoen mensen wereldwijd aan ondervoeding en hun aantal neemt opnieuw toe, nadat het in voorgaande jaren was gehalveerd. Het lijden van deze mensen is onvoorstelbaar. Het is een chronisch en dringend probleem dat duidelijk moeilijk te elimineren is. Natuurlijk bestaat ondervoeding ook in Oeganda, het land waarop wij ons als HWMCO-Nederland & NiCA Foundation richten; een land dat tot de armste ter wereld behoort en dat zelfs de jongste bevolking ter wereld heeft. Uiteraard voortdurend op zoek naar manieren om hulp te bieden, zijn wij erg hoopvol ten aanzien van hetgeen we hebben geleerd over de positieve effecten van de Moringaboom. De boom zou een grote rol kunnen gaan spelen in de eliminatie van ondervoeding in de gemeenschappen die we kunnen bereiken.

 

Meer over de Moringaboom.

De boom is oorspronkelijk afkomstig van het Indiase subcontinent (de zuidelijke regio en het schiereiland van Azië) en heeft zich van daaruit over de wereld verspreid. Het is een eenvoudige, doch sierlijk ogende boom met afhangende taken die rijk is aan kleine, afgeronde bladeren. De Moringaboom is bestand tegen droogte en gedijt dan ook goed in droge en hete klimaten. Hij groeit zelfs ook heel goed op uitgeputte bodems en helpt daar om de vruchtbaarheid te herstellen; daardoor ontstaan dus ook mogelijkheden voor het op kleine schaal telen van andere nuttige gewassen. Eenmaal geworteld heeft de boom weinig verzorging nodig en is hij onverwoestbaar.

 

 

De Moringaboom wordt gewaardeerd als een multifunctionele boom waarvan alle delen, rauw of gekookt, kunnen worden gebruikt. De bladeren worden het meest als voedsel aangewend; ze worden gedroogd en tot poeder vermalen, om te worden toegevoegd aan diverse soorten eten en drinken. Echter, elk deel van de boom (met uitzondering van de schors, die wordt gebruikt voor verf of het maken van tassen) kan als voedsel worden gebruikt. Niets hoeft verloren te gaan. Zo zijn er de wortels, de bladeren, de bloesem, de peulen en de zaden. Allemaal kunnen ze zowel voor inwendig als uitwendig gebruik worden aangewend.

 

Moringa bladeren om ondervoeding te bestrijden.

Moringa bladeren vormen een goede bron van eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, etc, die allen onmisbaar zijn voor een goede groei en ontwikkeling. In het plaatje hiernaast is te zien wat verse en gedroogde Moringa bladeren bevatten in vergelijking tot ander voedsel. Aangezien de boom heel gemakkelijk te verbouwen en daarbij ook tegen droogte bestand is, is het een belangrijke voedselbron voor gemeenschappen waar aan ondervoeding geleden wordt. In sommige ontwikkelingslanden, met name in West Afrika, hebben regeringen stappen ondernomen om de boom te introduceren in dorpen waar veel ondervoeding voorkomt .

In 1997/1998 hebben twee organisaties, Alternative Action for African Development (AGADA) en Church World Services, in het zuidwesten van Senegal een onderzoek uitgevoerd. Onderzocht werd in hoeverre het gebruik van Moringabladpoeder ondervoeding onder zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding gaven, alsook hun kinderen, kon voorkomen, dan wel genezen. Ondervoeding was een groot probleem in dat gebied, waar jaarlijks meer dan 600 ondervoede zuigelingen behandeld werden. Gedurende het onderzoek werden artsen, verpleegkundigen en verloskundigen getraind in het prepareren en gebruiken van het Moringabladpoeder om ondervoeding te behandelen. Ook werden vrouwen in de dorpen getraind in het prepareren en gebruiken van het poeder in voedsel.

De resultaten van het onderzoek waren als volgt:
– Het gewicht van de kinderen bleef gelijk of nam toe en hun algehele gezondheid verbeterde.
– Zwangere vrouwen herstelden van bloedarmoede en baarden baby’s met een hoger      geboortegewicht.
– De melkproductie van vrouwen die borstvoeding gaven nam toe.

De Moringaboom kan als een groente beschouwd worden. Het gebruik ervan kan niet overgedoseerd worden. Het effect ervan is zelfs naar gelang iemand’s persoonlijke lichaamsbehoefte. De enige uitzondering hierop is dat Moringa bladeren, gezien hun hoge ijzer- en eiwitgehalte niet geschikt zijn voor een eerste behandeling van zeer ernstig ondervoede personen.

Heel opvallend is het feit dat, zoals het plaatje hieronder ook laat zien, de Moringaboom juist daar in de wereld waar hij het hardst nodig is heel goed groeit.

 

 

Claims van de traditionele geneeskunde.

Zoals hierboven genoemd bevestigen steeds meer onderzoeken dat de Moringaboom wel degelijk voor wonderen zorgt en dat de traditionele geneeskunde het sinds lange tijd bij het goede eind heeft. Al eeuwenlang hebben mensen in vele landen Moringabladeren en ook andere delen van de boom als traditioneel geneesmiddel gebruikt voor veel voorkomende kwalen zoals bijvoorbeeld abnormale bloeddruk, angst, astma, bindvliesontsteking, bloedarmoede, bronchitis, cholera, darmwormen, diabetes, diarree, onzuiverheden van het bloed, hoest, hoofdpijn, huidinfecties, hysterie, koorts, lichte infecties van slijmvliezen, luchtwegaandoeningen, maagzweren, malaria, oog- en oorinfecties, pijn in gewrichten, psoriasis, puistjes, scheurbuik, tekortkomingen in sperma, tuberculose, verstuiking, zweren en urinewegaandoeningen.

Aangezien de traditionele geneeskunde zo’n grote medische waarde toekent aan toepassingen van de boom is het zeer wenselijk dat meer onderzoeken verricht worden. Immers, ook als maar enkele van de claims juist blijken te zijn, kan de Moringaboom van onschatbare waarde worden, in het bijzonder voor mensen in gebieden waar andere vormen van behandeling niet voor het grijpen liggen.

 

Waterzuivering

Bovenop al het hier genoemde is van Moringazaden bekend dat ze gebruikt kunnen worden om water te zuiveren. Nadat de olie (al gebruikt in de Oude Wereld, toen de Romeinen, Grieken en Egyptenaren die toepasten in parfum en huidlotion) uit de zaden gewonnen is, blijft een eiwitrijk extract achter dat bacteriegroei kan remmen en derhalve gebruikt kan worden voor het zuiveren van water voor mens en dier.

 

 

Waarom heeft Moringa tot op heden niet de erkenning gekregen die het verdient?

Het is gebleken dat locale bevolking in veel gebieden, hoewel de boom daar al eeuwen aanwezig is, niet over de kennis van de hoge voedingswaarden beschikte, doch ook gewoon simpelweg niet wist hoe de bladeren en andere delen optimaal te benutten. Echter, nu steeds meer onderzoek gedaan wordt, waardoor bewustzijn en kennis toenemen, is dit razendsnel aan het veranderen.

Blijft u ons volgen voor updates terwijl wij de Moringaboom gaan introduceren in Oegandese gemeenschappen die we middels NiCA Foundation kunnen bereiken.

 

Bronnen: Trees For Life, The Hunger Project.

 

Updates:
De lokale gemeenschap maakt kennis met de moringaboom
De moringaboom groeit niet bij Lake Bunyonyi

 

HWMCO-Nederland & NiCA-Foundation
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

 

Leave a Reply