Groot nieuws: de eerste motorboot voor het veilig vervoer van de leerlingen van Bwama Primary School is een feit!

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this in English please click here.

 

 

 

Wij zijn enorm blij dat de eerste motorboot, bedoeld om de kinderen van Bwama Primary School veilig naar en van hun school te kunnen vervoeren, nu gerealiseerd is!

Tijdens mijn eerste bezoek aan de school in september 2017 heb ik veel geleerd over het dagelijks vervoer van de kinderen over Lake Bunyonyi met behulp van traditionele kano’s en hoe dat een groot probleem voor de school geworden was. Niet alleen schoot het aantal kano’s tekort, maar vooral ook stond de veiligheid van de kinderen voortdurend op het spel, mede door de weersomstandigheden die vaak voor gevaarlijke situaties zorgden.

Na een eerste dringend probleem voor de school te hebben opgelost middels het doneren van een grote kano ter vervanging van twee kleinere kano’s die helaas niet meer te repareren waren gebleken, zijn we fondsen gaan werven voor de eerste motorboot. Vandaag zijn we dankbaar en blij dat die eerste motorboot nu een feit is en dat de leerlingen er inmiddels al elke dag veilig mee naar en van school vervoerd worden.

Met het benodigde fonds eenmaal daar is projectleider Noah helemaal naar de hoofdstad Kampala gereisd om daar alle voor de boot benodigde onderdelen, inclusief de motor (verreweg het duurste onderdeel) te kopen. De onderdelen zijn allemaal door hem op transport naar Lake Bunyonyi gezet; tevens heeft hij in Kampala een ervaren botenbouwer, Jamil Ryazi, bereid gevonden om de boot ter plaatse te komen bouwen. Toen zowel de onderdelen alsook de constructeur gearriveerd waren, kon de bouw van de boot beginnen! Foto’s van het bouwproces en het prachtige resultaat zijn te zien in de slider hieronder:

 

 

Nu deze eerste motorboot een feit is, is het uiteraard van essentieel belang dat hij ook kan blijven varen. Er moet elke dag voldoende brandstof beschikbaar zijn en ook onderhoud en wellicht reparaties moeten in de toekomst betaald kunnen worden. Om het veilig vervoer van de kinderen structureel te kunnen garanderen hebben we de volgende oplossingen gevonden:

  • Aangezien dit een gemeenschapsproject is, heeft de school de ouders van de kinderen en ook de gemeenschap in het algemeen verzocht de handen ineen te slaan. De ouders hebben ermee ingestemd een kleine bijdrage te betalen voor het veilig vervoer van hun kinderen; zowel de ouders als andere gemeenschapsleden kunnen ook een steentje bijdragen door tegen een gangbaar tarief van de boot gebruik te maken als zij vervoer nodig hebben, bijvoorbeeld naar een lokale markt.
  • Om aanvullende fondsen te werven wordt de boot buiten schooltijden middels onze onlangs lokaal opgerichte en officieel geregistreerde CBO (Community Based Organization), genaamd ‘NiCA Foundation’, ook nog ingezet voor toerisme, uiteraard met Noah als de ervaren gids die hij is.

 

Als de gezamenlijke teams van HWMCO-Nederland en NiCA Foundation zijn we ontzettend blij dat we dit prachtige doel samen hebben kunnen realiseren. We rekenen nu op de steun van de gemeenschap, zodat het veilig vervoer van de kinderen gegarandeerd zal zijn.

Graag willen wij al onze donateurs bedanken voor hun steun. In het bijzonder bedanken wij Stichting Trap-In Uden, Stichting Uden WereldWijd, Thijs-Jan van Hoek, Ailesbury Clinic Dublin, Pierre Loeffen, Dania Nijs en Christine Wijgerse.

Blijft u ons aub volgen voor nieuwe updates over onze projecten!

 

HWMCO-Nederland
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

Leave a Reply