Tweedehands brillen gedoneerd aan Bwama Health Center.

posted in: Uncategorized | 2

 

Please click here to read this article in English..

 

Gedurende de tijd die ik in de nabijheid van Lake Bunyonyi ben verbleven om NiCA te bezoeken, heb ik de gelegenheid had om, naast de bezoeken aan Bwama Primary School, ook Bwama Health Center te bezoeken, om er een hoeveelheid tweedehands brillen te doneren die ik vanuit Nederland had meegebracht.

Evenals Bwama Primary School bevindt ook Bwama Health Center zich op Bwama Island, waar het in 2012 zijn deuren heeft geopend als resultaat van een prachtige samenwerking tussen Sloveense arten en verpleegsters, Edirisa UK en de Oegandese gezondheidszorg.

Het gezondheidscentrum is van groot belang voor de armen in de lokale gemeenschap die medische hulp nodig hebben. Alle diensten worden volledig gratis verstrekt, zoals ook aangegeven in een op de muur aangebrachte tekst naast de ingang. Tijdens het zoeken naar de meest geschikte optie om de brillen te doneren, was het van mijn kant een absolute vereiste geweest dat ze gratis verstrekt zouden gaan worden. Bwama Health Center is een belangrijke eerstelijns zorgaanbieder in het gebied rondom Lake Bunyonyi. Men kan er terecht voor alledaagse medische ongemakken, sommige van de meest levensbedreigende ziektes in ontwikkelingslanden kunnen er behandeld worden en lokale vrouwen kunnen er veilig bevallen.

Alvorens de brillen naar het gezondheidscentrum te brengen hebben we een behulpzame oogarts in de stad bereid gevonden om de sterkte van de brillenglazen vast te stellen, zodat we ze konden labelen. Ons bezoek was aangekondigd in de lokale kerk, dus toen we op de afgesproken tijd bij het centrum arriveerden troffen we een groep al wachtende mensen aan. We werden door verpleegster Hossan hartelijk welkom geheten; nadat ik haar de brillen officieel had overhandigd, hebben we een aantal oudere mensen die op ons gewacht hadden meteen van een geschikte leesbril kunnen voorzien. Het was ontroerend om de blijdschap op hun gezichten te zien als ze ontdekten dat ze nu inderdaad weer gemakkelijker konden lezen. Uiteraard moesten mensen die meer specifieke lenzen nodig hadden eerst nader onderzocht worden.

 

 

Een paar dagen nadat ik de brillen bij het centrum had gedoneerd, ontmoette ik in mijn hotel Edward Arineitwe Bwengye, die de functie van Senior Nursing Officer bij Bwama Health Center heeft. Hij wilde nogmaals namens de voltallige staf van het centrum grote waardering voor de donatie uitspreken. Hij was erg blij te vernemen dat we ons initiatief in de toekomst willen uitbreiden. Daarbij benadrukte hij dat de behoefte aan brillen onder de armen in de gemeenschap enorm is en dat ze het zich absoluut niet kunnen veroorloven om te zelf te kopen. Het is onze bedoeling dat ook HWMCO-Uganda in de toekomst deel van dit initiatief gaat uitmaken.

Graag bedanken wij het personeel van de vestiging van Pearle Opticiens in Uden voor het mogelijk maken van deze eerste donatie van 60 tweedehands brillen. We hopen op een voortzetting van onze samenwerking in de toekomst!

 

HWMCO-Nederland
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

2 Responses

  1. Kees Hilberding

    waht can i do with my old glasses . I read and look tv with a new one.

    • Thank you for your reaction, Mr. Hilberding. We would be pleased to receive your old glasses for us to take them to Uganda. I will send you an e-mail.

Leave a Reply