Op bezoek bij Bwama Primary School, ons project onder ‘Nicky’s Care for Africa’ (NiCA).

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this article in English please click here.

 

Tijdens mijn recente reis naar Oeganda heb ik met veel plezier ook Bwama Primary School, de school die we momenteel steunen onder NiCA , bezocht. Onze lokale project managers, Aaron Twinomujuni en Noah Mubangizi, waren tijdens de periode die ik samen met Happy (de oprichter van HWMCO-Uganda) in het prachtige gebied rond Lake Bunyonyi verbleef voortdurend voor ons beschikbaar.

Bij Bwama Primary School werden we hartelijk verwelkomd. Op onze eerste dag daar hebben we het voltallige team ontmoet, waaronder deze keer ook Grace; zij is de enige vrouwelijke leerkracht aan de school en vorig jaar was het niet gelukt om haar te ontmoeten. Ik heb het team allereerst geinformeerd over het positieve resultaat van onze fondsenwerving; daarna heb ik ook de leerlingen, die allemaal buiten verzameld waren, op de hoogte gebracht; terwijl Aaron mijn woorden vertaalde en Noah fotografeerde applaudisseerden de kinderen opgetogen. Daarna beloofde ik hen, zonder ons programma te verklappen, een aantal dagen later te zullen terugkomen om ons succes samen te vieren; terwijl we momenteel fondsen aan het werven zijn voor de eerste houten motorboot voor de school, hebben we vorig jaar al een kano gedoneerd om een dringend vervoersprobleem op te lossen.

Een aantal dagen daarna hebben we ons opnieuw naar de school begeven om er een feestelijke middag te organiseren. Nadat we eerst door de directeur in zijn kantoor welkom waren geheten, verrasten we de leerlingen met de donatie van een paar (voet)ballen, waarmee ze onmiddellijk konden gaan spelen. De jongens speelden voetbal en de meisjes netbal. Degenen die niet speelden moedigden de anderen enthousiast aan. De sfeer was enorm goed, iedereen was zichtbaar blij en opgetogen. Toen we eerder die dag ons hotel hadden verlaten regende het hevig en zag de lucht er niet erg veelbelovend uit, doch wonderbaarlijk genoeg was het gestopt met regenen op het moment dat we het meer bereikt hadden en brak de zon door om vervolgens een hele tijd te blijven schijnen, zodat we ons plan niet letterlijk in het water zagen vallen!

Pas uren later begon het wel weer te regenen, en dat was toen het signaal om allemaal naar binnen te gaan en de cake die we hadden meegebracht aan de leerlingen uit te delen. Die waren ontzettend blij met onze traktatie, aangezien verreweg de meerderheid van hen in de regel geen ontbijt of lunch krijgt.

Om hun dankbaarheid te uiten had Grace namens het hele team van de school heerlijk voedsel bereid wat we vervolgens met elkaar hebben gegeten, terwijl de leerlingen inmiddels buiten van hun traktatie genoten tijdens een pauze. Ons bezoek aan de school naderde nu zijn einde, doch niet nadat de leerlingen zich nog één keer hadden verzameld voor een toespraak van de directeur om me te bedanken. De directeur hield de toespraak in de lokale taal, doch hij was zo vriendelijk geweest om die voor mij in het Engels op te schrijven!

Terwijl wolken zich opnieuw samenpakten had het team besloten de leerlingen voortijdig naar huis te sturen, zodat ze niet door nieuwe regen in de problemen zouden komen tijdens het oversteken van het meer. Ons aanbod om leerlingen te vervoeren met onze gehuurde motorboot werd dankbaar aanvaard en zodoende hebben we twee groepen blije leerlingen veilig naar de oevers van het meer vervoerd waar zij woonden.

Bwama Primary School bevindt zich in een zo adembenemend mooi gebied! Wie de school wil bezoeken moet Lake Bunyonyi oversteken naar Bwama Island, waar de school al in 1934 gebouwd is. Het eiland was destijds tot quarantaine gemaakt voor mensen in de regio die aan de besmettelijke ziekte Lepra leden. Lake Bunyonyi behoort tot de weinige ongerepte gebieden die de wereld vandaag de dag nog telt; het is prachtig en rustig gebied, volledig omringd door natuur.

Lake Bunyonyi betekent letterlijk, “plaats van vele kleine vogels”, en inderdaad waren er altijd overal kleine vogels wanneer we ons ook maar op het meer begaven! Ook de prachtige Grijze Kroonkraanvogel, weliswaar een veel grotere vogel, hebben we vaak gezien. Noah, die ook een ervaren toergids is, weet vrijwel alles over het gebied en diens natuur. Zo heeft hij ons op een dag uitgenodigd om vogels te spotten en ons de leefgebieden van vele vogels laten zien! Op andere dagen nam hij ons mee naar lokale markten of liet hij ons de meest prachtige uitzichtpunten van het gebied zien.

In de foto slider hieronder is het allemaal te zien…

 

 

 

Sombere zijde.

Ondanks de prachtige omgeving van Lake Bunyonyi en het feit dat het voor degenen die graag de rust van een stuk nog ongerepte natuur willen ervaren een absolute must is, heeft het meer ook een erg sombere zijde; juist die sombere zijde was vormde voor ons één van de redenen om NiCA Project in het gebied te stichten. Terwijl ik dit artikel aan het schrijven was werd die reden nog weer eens pijnlijk bevestigd.

Ik hoorde dat 5 mensen in het meer verdronken waren toen de kano waarin ze zaten midden op het meer kapseisde als gevolg van harde wind die de golven opjoeg. Onder de slachtoffers waren twee jonge kinderen. (http://www.ntv.co.ug/news/national/five-drown-in-Lake-Bunyonyi/4522324-4632642-95tpffz/index.html).

Dit soort ongelukken helaas regelmatig op het meer, waar een kano het meest gebruikte transportmiddel is voor de mensen uit de dorpen rondom het meer. Statistieken betreffende het gebruik van kano’s op het meer laten zien dat elke maand één of twee mensen verdrinken. Het valt niet mee om iemand te vinden die niet een dierbare aan het meer verloren heeft.

Met de focus op het grote aantal leerlingen van Bwama Primary School willen wij van HWMCO-Nederland, middels NiCA Project, hulp bieden; momenteel werven we fondsen voor een eerste motorboot om de kano’s te vervangen.

Binnenkort volgt meer nieuws over de positieve resultaten van onze fondsenwerving!

Ook volgen artikelen over de donatie van tweedehands brillen aan Bwama Health Centre en een bezoek aan een groep mensen die tot de oudste nog in levende zijnde stammen van Afrika behoort: de Batwa.

 

 

HWMCO-Nederland
“We Fight Poverty by Bringing Development.”

 

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

Leave a Reply