Punishment Island in Lake Bunyonyi: een plaats waar ongehuwde zwangere meisjes werden achtergelaten om te sterven.

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this article in English please click here.

 

Dit is Punishment Island (letterlijk: straf eiland), in lokale taal ook wel Akampene genoemd. Een piepklein, onbewoond eiland in Lake Bunyonyi waaraan een afschuwelijke geschiedenis verbonden is. Tot in de veertiger jaren van de vorige eeuw werden ongehuwde meisjes die zwanger geworden waren op dit eiland achtergelaten om er te sterven. Slechts een paar hadden geluk en konden aan hun lot ontsnappen.

De meisjes werden niet alleen verbannen omdat ze hun familie tot schande maakten, maar ook omdat ze de familie rijkdom ontnamen. In dit deel van Oeganda, alsook in andere delen, werd zwangerschap voor het huwelijk niet geaccepteerd. Als een dochter die nog maag was trouwde, ontving de familie van de bruid een bruidsschat, meestal in de vorm van vee. Een meisje was echter waardeloos als ze voor het huwelijk zwanger was geraakt.

Aangezien de meeste mensen, meisjes in het bijzonder, niet konden zwemmen, waren er voor een jonge vrouw, die op het eiland gedumpt werd, over het algemeen twee mogelijkheden: in het water springen en verdrinken, of sterven als gevolg van kou en honger.

Slechts enkele meisjes hebben Punishment Island overleefd, dankzij mannen die een bruidsschat niet konden betalen. Zich ervan verzekerend dat ze ongezien bleven, peddelden ze ‘s nachts naar het eiland om er een meisje van de redden. Voor deze mannen was het een manier om te trouwen zonder een bruidsschat te hoeven betalen.

Pas in de veertiger jaren van de vorige eeuw is de praktijk in de ban gedaan. Dat was mede dankzij de invloed van missionarissen; onder hen was dr. Sharp die tevens Bwama Island (een ander eiland in het meer) tot een quarantaine voor lepra patiënten maakte. Hij heeft dus ook meisjes van Punishment eiland gehaald en in veiligheid gebracht.

De video hieronder vertelt het hartverscheurende verhaal van Mauda Kyitaragabirwe. Zij is de laatste nog in leven zijnde overlevende van Punishment Island. Ze had het geluk door een visser gered te worden die met haar trouwde en met wie ze zes kinderen kreeg. De zwangerschap ten gevolge waarvan ze op het eiland belandde, om er te sterven, eindigde in een miskraam.

 

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

 

 

 

 

Leave a Reply