Het nationale symbool van Oeganda: de Grijze Kroonkraanvogel

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this post in English please click here.

 

Over de hele wereld bestaan er 15 soorten kraanvogels, waarvan er vier in Afrika voorkomen. Tot deze vier behoort de ‘Grey Crowned Crane’ ofwel Grijze Kroonkraanvogel. Vanwege zijn pracht en elegantie is de Grijze Kroonkraanvogel, kortweg ook Kroonkraan genoemd, bijna honderd jaar geleden tot nationaal symbool van Oeganda gekozen. De vogel neemt een centrale plaats op de nationale vlag van het land. Het staat buiten kijf dat de Kroonkraan een toonbeeld van schoonheid is en heel verwonderlijk is het dan ook niet dat hij tot de meest geliefde vogels van Oeganda behoort.

De vogel is ruim een meter groot en heeft lange, slanke, zwarte poten. Hij loopt met een enorme gratie en rust. Zijn nek is bijna net zo lang als zijn poten en de spitse, parelgrijze veren vormen een prachtig kleed om zijn lijf.

De relatief korte staartveren hebben de kleur van gedroogd stro. Wanneer in rust straalt de Kroonkraan één en al pracht uit met zijn veelkleurige kop, waarin de drie kleuren van de Oegandese vlag (zwart, geel en rood) onmiskenbaar aanwezig zijn. Het opvallende, fluweelachtige zwarte voorhoofd, de gele kam en de helderrode lellen aan de keel maken de Kroonkraan tot een elegante vogel, die zijn symbolische rol eer aandoet.

Verschillende stammen en volken hebben door de jaren heen geleerd om met de Kroonkraan te communiceren. In veel gebieden vertelt de Kroonkraan door zijn roep, die hij op specifieke tijden laat horen, hoe laat het is. De vogel wordt veelal gezien als een brenger van vreugde en ontspanning. Zo is het bekend dat hij op een bepaalde manier gaat dansen en met zijn kop gaat schudden als mensen een bepaald lied zingen en klappen.

Wanneer je tijd doorbrengt op Lake Bunyonyi, waar de natuur nog behoorlijk ongerept is, is het steeds weer een geweldige ervaring om de prachtige vogels altijd in koppels, te spotten. Helaas is hun leefgebied de afgelopen decennia steeds kleiner geworden; tegenwoordig zijn ze duidelijk meer te zien in het zuidwesten van Oeganda dan in andere delen van het land. Om te broeden geeft de Kroonkraan geeft de voorkeur aan moerasland en het zuidwestelijke deel van Oeganda heeft daarvan nog steeds veel; in andere delen van het land is veel moerasland geclaimd voor landbouwactiviteiten. In Lake Bunyonyi bevinden zich bovendien privé-eilanden die niet voor landbouw worden gebruikt en daardoor aantrekkelijk zijn voor de vogels om voedsel te vinden.

Helaas is de Kroonkraan, ondanks zijn sereniteit, pracht en populariteit, zelfs een bedreigde diersoort geworden. Volgens de statistieken zijn er tegenwoordig nog slechts 10.000 tot 20.000 exemplaren in Oeganda terwijl er dat zo’n veertig geleden een geschatte 100.000 waren. Grotendeels is dat dus wel degelijk te wijten aan activiteiten van mensen, waardoor de leefgebieden van de vogel worden aangetast.

De Kroonkranen in de video hieronder zijn gefilmd bij Lake Bunyonyi door Noah Mubangizi:

 

Interessant is ook deze video, gemaakt door Avi Birds:

 

Gerelateerde artikelen:
De wevervogel: veel gezien bij Lake Bunyonyi en bekend vanwege zijn ‘liefdesnest’.
Reisgidsen en zelfstandig reizende toeristen

 

(bijgewerkt februari 2023)

 

 

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

 

Leave a Reply