Het nationale symbool van Oeganda: de Grijze Kroonkraanvogel

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this post in English please click here.

 

Over de hele wereld bestaan er 15 soorten kraanvogels, waarvan er vier in Afrika voorkomen. Tot deze vier behoort de ‘Grey Crowned Crane’ ofwel Grijze Kroonkraanvogel. Vanwege zijn pracht en elegantie is de Grijze Kroonkraanvogel, kortweg ook Kroonkraan genoemd, bijna honderd jaar geleden tot nationaal symbool van Oeganda gekozen. De vogel neemt een centrale plaats op de nationale vlag van het land. Het staat buiten kijf dat de Kroonkraan een toonbeeld van schoonheid is en heel verwonderlijk is het dan ook niet dat hij tot de meest geliefde vogels van Oeganda behoort.

De vogel is ruim een meter groot en heeft lange, slanke, zwarte poten. Hij loopt met een enorme gratie en rust. Zijn nek is bijna net zo lang als zijn poten en de spitse, parelgrijze veren vormen een prachtig kleed om zijn lijf.

De relatief korte staartveren hebben de kleur van gedroogd stro. Wanneer in rust straalt de Kroonkraan één en al pracht uit met zijn veelkleurige kop, waarin de drie kleuren van de Oegandese vlag (zwart, geel en rood) onmiskenbaar aanwezig zijn. Het opvallende, fluweelachtige zwarte voorhoofd, de gele kam en de helderrode lellen aan de keel maken de Kroonkraan tot een elegante vogel, die zijn symbolische rol eer aandoet.

Verschillende stammen en volken hebben door de jaren heen geleerd om met de Kroonkraan te communiceren. In veel gebieden vertelt de Kroonkraan door zijn roep, die hij op specifieke tijden laat horen, hoe laat het is. De vogel wordt veelal gezien als een brenger van vreugde en ontspanning. Zo is het bekend dat hij op een bepaalde manier gaat dansen en met zijn kop gaat schudden als mensen een bepaald lied zingen en klappen.

Gedurende de dagen die ik in de omgeving van Lake Bunyonyi, waar de natuur nog behoorlijk ongerept is, heb doorgebracht, heb ik me erover verbaasd hoe ik de vogel hier regelmatig, als paar, aantrof. Tijdens een boottocht over het meer heb ik onze gids, Noah, die ook Environmental Science studeert, gevraagd waardoor nou precies de leefgebieden van de vogel worden aangetast en waarom hij in dit zuidwestelijke deel van Oeganda duidelijk meer voorkomt. Noah legde uit dat de Kroonkraan zgn wetlands prefereert om te broeden. Het zuidwesten van het land kent nog steeds vele wetlands, maar in andere delen van het land zijn ze veelal veranderd in landbouwgebieden. Ook vertelde Noah dat het meer eilanden kent die privébezit zijn en niet in gebruik zijn voor landbouwactiviteiten; op die eilanden vinden de vogels veel voedsel.

De Kroonkranen in de video hieronder zijn gefilmd bij Lake Bunyonyi door Noah Mubangizi:

 

Interessant is ook deze video, gemaakt door Avi Birds:

 

Helaas is de Kroonkraan, ondanks zijn sereniteit, pracht en populariteit, zelfs een bedreigde diersoort geworden. Volgens de statistieken zijn er tegenwoordig nog slechts 10.000 tot 20.000 exemplaren in Oeganda terwijl er dat zo’n veertig geleden een geschatte 100.000 waren. Grotendeels is dat wel degelijk te wijten aan activiteiten van mensen, waardoor de leefgebieden van de vogel worden aangetast.

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel.

 

 

Leave a Reply