Introductie

posted in: Uncategorized | 0

 

To read this information in English, please click here.

 

Namens het gezamenlijke team van HWMCO-Nederland & NiCA-Foundation heet ik u van harte welkom op onze website.

Oeganda, officieel ‘Republiek Oeganda’ genaamd, bevindt zich in Oostelijk Afrika. In het oosten grenst het aan Kenia, in het noorden aan Zuid Soedan, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, in het zuidwesten aan Rwanda en in het zuiden aan Tanzania.

Oeganda wordt heel terecht ook wel ‘de parel van Afrika’ genoemd! De bodem is enorm vruchtbaar en de natuur adembenemend mooi; het land heeft een aangenaam klimaat met veel zonuren en van tijd tot tijd de nodige verfrissende neerslag. Buiten de steden worden overal bananenbomen (kleine groene bananen die in gerechten worden gebruikt), koffie, suikerriet, tomaten en witte kool verbouwd. Ook tref je er veel zgn ‘popo’ bomen, jackfruit bomen, avocado bomen, ananasplanten en andere gewassen aan. Langs de weg zijn overal kleine kraampjes waar fruit en groenten verkocht worden.

Helaas echter behoort Oeganda vandaag de dag nog steeds tot de armste landen ter wereld. In de zomer van 2016 ben ik met mijn echtgenoot en jongste dochter voor het eerst afgereisd naar het land en zijn we keihard geconfronteerd met de enorme armoede die er heerst. Momenteel (2021) heeft het land een geschatte 46 miljoen inwoners. De Oegandese bevolking is de jongste ter wereld; de groep 0-14 jarigen bedraagt 48% en 78% is jonger dan 30 jaar. Het zal weinig toelichting behoeven dat er in Oeganda dus heel veel jonge kinderen zijn die ongelooflijk gebaat zijn bij een beter toekomstperspectief.

Hartverscheurend is het feit dat de meerderheid van de Oegandese bevolking die op het platteland woont (75%) geen toegang heeft tot veilig drinkwater, terwijl daarvan toch echt bekend is dat het de bron van het leven is. Voor water zijn de mensen afhankelijk van kleine meertjes die vaak stilstaand water bevatten. Vaak moet er uren gelopen worden naar een plek om een jerrycan met vervuild water te kunnen vullen. Veelal zijn het de kinderen die hiervoor op pad gestuurd worden. Niet alleen is het voor die kinderen een ontzettend zware taak om een gevulde jerrycan vervolgens de hele weg terug naar huis te moeten sjouwen; het betekent helaas ook dat zij structureel veel kostbare uren missen die zij veel beter op school zouden kunnen doorbrengen. Gezien de ontelbare hoeveelheid bacteriën die in het water leven wordt de algehele gezondheid van bevolking op het platteland ernstig aangetast. Dit zorgt ervoor dat zij niet goed kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Het ontbreken van schoon drinkwater is helaas bepaald niet het enige probleem voor de kinderen in Oeganda. Hun armoedige levensomstandigheden zijn het gevolg van een combinatie van een heleboel factoren die hen in hun ontwikkeling blokkeren. Zo laat het plaatje rechts zien dat slechts 29% van de bevolking toegang heeft tot electriciteit (2019). In de praktijk betekent dat heel simpel dat verreweg de meeste Oegandezen van 7 ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends verstoken zijn van licht. Lezen of huiswerk maken is dus voor hen niet mogelijk gedurende de avonduren. Ook, zoals te lezen in dit artikel over het schoolsysteem in Oeganda, kunnen veel kinderen niet naar school. Sinds 1997 is het de bedoeling dat basisschoolonderwijs vrij toegankelijk is voor alle leerlingen, doch de realiteit blijkt anders. De officiële taal van het land is Engels, maar aangezien verreweg de meeste kinderen geen fatsoenlijk onderwijs genieten, beheersen zij de taal simpelweg niet. Dat leidt ertoe dat een heleboel in het Engels verspreide informatie hen (evenals hun ouders of verzorgers die de taal ook niet beheersen) niet bereikt. Als gevolg van het ontbreken van onderwijs in het algemeen is ook belangrijke kennis over het succesvol telen van gewassen niet aanwezig, met alle gevolgen van dien. Ondervoeding is aan de orde van de dag. Ook HIV/AIDS komt onder de bevolking nog veelvuldig voor. Andere veel voorkomende problemen zijn sexueel misbruik van jonge kinderen, uithuwelijken van jonge meisjes, tienerzwangerschappen en alcoholisme.

Als het gezamenlijk team van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation werken we aan het verbeteren van de hierboven beschreven omstandigheden, waarbij onze focus vooral gericht is op kinderen in het gebied rond Lake Bunyonyi, dat zich in het uiterste zuidwesten van Oeganda bevindt. Het is onze strategie om hulp te bieden middels het brengen van faciliteiten en hulpmiddelen, alsmede het werken aan bewustwording, op een zodanige manier dat steeds grote groepen kinderen daarvan plezier kunnen hebben. Voorbeelden zijn onze motorboten, ons instructiezwembad en de regenwateropvangsystemen die we aanleggen. Bij alles wat we doen vragen we betrokkenheid en inzet van de lokale bevolking. Niet alleen vragen we hen om waar dat redelijkerwijs mogelijk is hun steentje bij te dragen, we werken ook in goede saamhorigheid aan toenemende zelfredzaamheid voor hen. Immers, je kunt iemand die honger heeft een vis geven en hem daarmee voor een dag voeden, maar je kunt hem ook leren die vis zelf te vangen, zodat hij de rest van zijn leven zelfstandig in zijn voedingsbehoefte kan voorzien.

 

Op de paginge ‘Huidige doelen’ kunt u informatie vinden over specifieke doelen waarvoor we ons momenteel inzetten en waarvoor uiteraard fondsen benodigd zijn. In ‘News’ kunt u altijd (ook in het Nederlands) de laatste updates vinden over onze projecten en activiteiten. Natuurlijk rekenen wij op uw vertrouwen en uw steun, zodat we uiteindelijk heel veel onschuldige kinderen de menswaardige toekomst kunnen bieden die zij verdienen.

Tenslotte wil ik graag de volgende woorden ter overweging geven: als de rijken uit maatschappijen overal ter wereld (!) bereid zouden zijn ‘teveel’ terug te brengen tot ‘genoeg’, zou ‘te weinig’ voor minder bedeelden vanzelf komen te vervallen.

 

Yvonne Verhagen
Voorzitter

 

NB: voor iedereen die graag op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws op onze website bestaat de mogelijkheid ons dit te laten weten door hieronder als opmerking naam en e-mailadres achter te laten. Na aanmelding ontvangt u per e-mail de link naar elk laatst gepost artikel. Uw gegeven blijven uiteraard privé.

 

(bijgewerkt december 2021)

 

 

 

Leave a Reply