Nickys Care for Africa Foundation (NiCA Foundation)

posted in: Uncategorized | 0

 

Please click here to read this information in English.

 

Waarom Nicky’s Care for Africa?

NiCA Foundation is een dochter van HWMCO-Nederland, genoemd naar en opgedragen aan onze in 2011 overleden zoon, Nicky. Hij hield van Afrika en had er graag willen helpen. Nicky had enorm te doen met de arme bevolking van Afrika, maar was ook erg gefascineerd door het wildlife op het continent. Vooral gorilla’s hadden zijn interesse en hij wilde graag naar Oeganda reizen om de berggorilla’s in hun natuurlijke omgeving te zien. Op school heeft hij er zelfs een spreekbeurt over gehouden.

Al zoekende naar een locatie om een naar onze zoon vernoemd project te starten, werd onze aandacht duidelijk gestuurd naar het zuidwesten van Oeganda en Lake Bunyonyi, niet ver van Bwindi Impenetrable Forest, waar de meeste nog in leven zijnde berggorilla’s hun leefgebied hebben. We realiseerden ons dat het wellicht geen toeval was dat we in dit specifieke gebied beland waren. Nicky zou ontzettend enthousiast zijn geweest over het starten van een project in dit gebied. Aanvankelijk in 2017 begonnen als een project onder HWMCO-Nederland, is NiCA in 2018 als Community Based Organization (CBO) onder de naam NiCA-Foundation geregistreerd in Oeganda.

 

Wat we doen onder NiCA Foundation

NiCA Foundation is, evenals HWMCO-Nederland, opgericht om kansarme kinderen een menswaardig toekomstperspectief te bieden. Middels NiCA zullen we altijd proberen ervoor te zorgen dat kinderen uit de gehele gemeenschap van onze hulp kunnen profiteren. Echter, vanwege de dringende problemen waar de school mee kampt, gaat onze aandacht in eerste instantie uit naar Bwama Primary School, een overheidsschool gelegen op Bwama Island in Lake Bunyonyi.

Bwama Island is het grootste van 23 eilanden die zich in het meer bevinden. Het is het enige eiland waarop zich een school bevindt. De leerlingen komen elke dag in kano´s, gemaakt van uitgeholde  boomstammen, naar school gepeddeld. Velen wonen op andere eilanden, maar de meerderheid (evenals de meeste onderwijzers van de school) woont op het vasteland. Voor al deze kinderen is Bwama Primary School veruit de beste optie. Elke andere, op het vasteland gelegen, school betekent, behalve een stuk over het meer te moeten peddelen voor degenen die op een eiland wonen, ook nog eens twee uur of langer te moeten lopen, vaak zelfs bergopwaarts; dat is een zware belasting, vooral voor de jongste kinderen. De tocht per kano over het meer is daarom voor velen veruit te verkiezen boven een bergopwaartse wandeling van twee uur, ondanks de risico’s die eraan verbonden zijn.

 

De geschiedenis van Bwama Primary School

Aan Bwama Island en Bwama Primary School is noemenswaardige geschiedenis verbonden. In de eerste decennia van de 20ste eeuw was er een uitbraak van lepra in het gebied. In 1931 maakte dr. Leonard Sharp, een Britse arts en missionaris, Bwama Island, dat tot dan toe onbewoond was geweest, tot een quarantaine voor degenen die door de ziekte getroffen waren. Op die manier werden patiënten geisoleerd terwijl naar een genezingsmethode werd gezocht. Er werden een kerkje, verblijven voor de patiënten en een medische faciliteit gebouwd. Het aantal patiënten dat op het eiland verbleef steeg tot 600.

Dr. Sharp stelde een ieder die genezen en volledig vrij van de ziekte was in staat het eiland te verlaten. Maar de mensen die op het eiland hadden verbleven hadden kinderen en het was voor die kinderen dat in 1934 Bwama Primary School gebouwd was. Ook nadat de ziekte onderdrukt was bleef het schooltje bestaan, om vervolgens in 1969 een overheidsschool te worden.

De voormalige patiënten verblijven en medische faciliteit zijn tegenwoordig in gebruik als middelbare kostschool die, evenals Bwama Primary School, een groot verzorgingsgebied heeft.

De foto’s hieronder geven een impressie van het ronduit prachtige Lake Bunyonyi, alsook van Bwama Island en Bwama Primary School. De foto’s zijn genomen tijdens mijn eerste bezoek aan het gebied en de school in september 2017.

 

De problemen van de school en diens leerlingen

Het veilig vervoer van de leerlingen over water is een enorm probleem voor Bwama Primary School. Slechts enkele leerlingen zijn in staat om met eigen (kano) vervoer naar school te komen. De school heeft een kano dienst voor de leerlingen opgezet, maar ondervindt veel moeilijkheden. Financiele middelen schieten tekort om de dienst goed te kunnen organiseren. Er is onvoldoende vervoerscapaciteit; daarnaast is er ook behoefte aan aanvullende maatregelen om de veiligheid van de leerlingen te kunnen garanderen. Klik hier voor nadere uitleg over het probleem.

HWMCO wil, middels NiCA, en in samenwerking met de school, allereerst naar oplossingen voor dit dringende vervoersprobleem zoeken en die financieren; daarna zullen ook andere problemen aan bod gaan komen, waarbij we,  zoals hierboven aangegeven, er steeds naar zullen streven dat kinderen uit de gehele gemeenschap van onze hulp kunnen profiteren.

 

Klik hier om meer te lezen over doelen waarvoor we momenteel fondsen werven.
Hier is meer te lezen over de laatste ontwikkelingen.

 

HWMCO-Nederland
‘We Fight Poverty by Bringing Development.’

 

(Bijgewerkt augustus 2019)

 

Leave a Reply